Olin tyytyväinen omalääkärijärjestelmään

Tiimimalli ei turvaa hoidon saatavuutta.

14.4. 2:00

Yleislääketieteen erikoislääkärit Tuire Saloranta, Sari Kokko ja Soila Karreinen (HS Mielipide 13.4.) kirjoittivat, että omalääkärijärjestelmä ei turvaa hoidon saatavuutta terveyskeskuksissa. Asiakkaan näkökulmasta olen eri mieltä.

Muutimme Kuopioon 2000-luvun alussa. Silloin ainakin keskusta-alueen terveyskeskuksessa oli käytössä hyvin toimiva omalääkäri-omahoitajajärjestelmä. Soitin terveyskeskukseen omahoitajani kännykkään ja keskustelimme, menisinkö hänen vastaanotolleen vai oliko vaivani sellainen, joka vaatisi käyntiä omalääkärini luona. Aikaa ei tarvinnut odottaa kauan. Ja aina oli vastassa joko sama tuttu hoitaja tai lääkäri.

Tämä hyvin toiminut järjestelmä pantiin nurin 2010-luvulla, ja tilalle perustettiin tiimimalli. Nyt voin soittaa hoitajanumeroon aamuisin kello 8–10 välillä. Jään odottamaan vastauspuhelua, joka kyllä tulee saman päivän aikana. Terveyskeskuksesta soittaa joku hoitajista. Jos tarvitsen lääkäriä, hän on yleensä sellainen, joka ei tiedä minusta mitään. Kiireettömän ajan saa viikkojen päästä. Kun menen ilmoitettuna aikana terveyskeskukseen, joudun odottamaan ainakin varttitunnin, kun lääkäri ottaa selvää minusta lukemalla hoitohistoriaani. Kaikkeen tähän kuluu paljon aikaa ennen kuin olen lääkärin tutkittavana. Kuopiossa toteutettava tiimimalli ei turvaa hoidon saatavuutta. Siis kelvoton järjestelmä, joka häviää yksityiselle.

Koko oikeus- ja yhteiskuntajärjestelmän toimivuuden ja sitä kohtaan tunnetun luottamuksen kannalta on välttämätöntä, että kansalaisille taatut oikeudet toteutuvat. Tämän takia kannatan omalääkärijärjestelmän kehittämistä.

Markku Arponen

eläkeläinen, Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide