Nato-päätöstä ei pidä tehdä pelon ja vihan tunnevyöryssä

Miksi demokratiamme ei mahdollista moniäänisyyttä tai salli erilaisia mielipiteitä sotilasliiton jäsenyydestä?

14.4. 2:00

Miten on mahdollista kutsua Nato-tiedotusta keskusteluksi? Miten on mahdollista, että meillä ei ole varaa yhteenkään Nato-vastaiseen, kriittiseen tai edes kyselevään ja uteliaaseen kannanottoon?

Vihollisiemme, Venäjän ja muiden diktatuurien, tiedonvälitys on yksipuolista, manipuloivaa ja tunteenomaista. Mutta miksi demokratiamme ei mahdollista moniäänisyyttä tai salli erilaisia mielipiteitä sotilasliiton jäsenyydestä?

Natoon liittyminen pyritään arkipäiväistämään vain askeleeksi, jonka olemme ottaneet jo vuosia sitten, hävittäjäkaupoissa ja yhteisissä sotilasharjoituksissa. Asevarusteluun ja ydinasepelotteeseen pohjautuvaa maailmanjärjestystä pidetään edistyksenä ja kehityksenä, vaikka askeleet ovat pikemminkin taaksepäin. Poliitikoiltamme odotetaan ”valtiomiesmäisyyttä’ eli vahvuutta valita ydinasepelotteeseen perustuva sotilasliittoutuma.

Pari kuukautta sitten Suomi oli ylpeä rauhantahdostaan ja diplomatian taidoistaan. Neuvottelut ukrainalaisten siviilien pelastamiseksi olisivat olleet ensisijaisia. Nyt ylpeilemme aseteollisuuden osakkeilla, jotka ovat nousseet lähes parikymmentä prosenttia.

Pelko kaventaa näköaloja ja estää huomioimasta vaihtoehtoja.

Mielipidemittausten mukaan kansalaiset eivät halua kansanäänestystä sotilasliitosta, ja Naton kannattajista puhutaan me-muodossa. Kansalla ei ole aikaa eikä ymmärrystä. On kiire.

Nopea ja yksituumainen Nato-myönteisyys kertoo päätöksenteosta, joka tehdään sotaan liittyvän pelon ja vihan tunnevyöryssä. Kriisiaikana on vaarana tehdä lyhytnäköisiä ja paniikinomaisia päätöksiä. Pelko kaventaa näköaloja ja estää huomioimasta vaihtoehtoja.

Toimet ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on unohdettu, ikään kuin rauha ei olisi tulevaisuuden vaihtoehto. Sotateollisuus ja sotilasliittoutumat ovat jättäytyneet ilmastosopimusten ulkopuolelle. Kuitenkin maapallon pelastamisessa vihollinenkin on osa planeettaamme.

On monia syitä, miksi pelon ja kriisin keskellä ei pidä tehdä päätöstä palata ydinpelotteeseen perustuvien sotilasliittojen maailmanjärjestykseen.

Raija-Leena Punamäki

psykologi, tutkija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide