Hoitajapulaa ei ehkä poista edes parempi palkka

14.4. 2:00

Kauppalehti kommentoi hoitoalan lakkoa ja hoitajien vaatimuksia.

”Tehy ja Super ovat esittäneet sote-alan pelastusohjelmaa, jolla peruspalkkatasoa nostettaisiin vuosittain 3,6 prosenttia viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi. Tämä nostaisi järjestöjen mukaan alan vetovoimaa ja auttaisi pahenevaa hoitajapulaa vastaan.”

”Valtiovarainministeriön ja kuntatyönantajan mukaan pelastusohjelma maksaisi yhteensä 3,7–4,2 miljardia euroa viiden vuoden aikana. Molemmat laskelmat lähtevät siitä itsestäänselvyydestä, että muut kunnallisalan ammattiryhmät tuskin tyytyisivät hoitajia huonompiin palkankorotuksiin. Selvää on myös se, että jo nyt velkavetoinen julkinen talous ei tällaista palkkaohjelmaa kestä, jos muualta ei menoja vähennetä.”

”Yksityisten yritysten ja työntekijöiden verotulot ovat kuitenkin ainoa kassa, josta julkisten alojen työntekijöiden palkat korotuksineen maksetaan. Siksi viennistä riippuvaisessa Suomessa vientialojen korotustaso on oikea linja yleiseksi korotuslinjaksi – puutteineenkin.”

”Onko palkka oikeasti ainoa tekijä, jolla hoitoalan hoitajapulaa voidaan ratkoa? Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastot todistavat pikemminkin sitä, että hoitajapula on yleiseurooppalainen ilmiö, eikä Suomi ole pahimmasta päästä.”

Ilkka-Pohjalainen muistuttaa, että työministeri Tuula Haatainen (sd) määräsi sovittelulautakunnan kunta-alan pääsopijajärjestöjen työriitaan.

”Lautakunta voidaan asettaa, kun tavanomaisessa sovittelussa ei ole saavutettu tuloksia ja asian ratkaiseminen on yhteiskunnallisesti tärkeää. Nyt sellainen tilanne on tullut eteen.”

”Yhdeksänhenkisen ryhmän jäsenillä on niin vankka valtiontalouden ja työmarkkinoiden kokemus, että se kyllä löytää tien umpikujasta, jos tie vain on olemassa.”

”Erillisen sovittelulautakunnan nimittäminen on osoitus siitä, ettei enää tahdo olla uskoa neuvottelujärjestelmän kykyyn tuottaa lopputulosta. Kunta-alalla on patoutunut tarve tasa-arvoistavaan palkkaratkaisuun, joka vastaisi töiden vaativuutta ja turvaisi ammattihenkilöstön saatavuuden.”

”Poliitikoilla läpi puoluekentän näyttää olleen keskustelussa jonkinlainen rannalta huutelevan hengenpelastajan rooli.”

”Kiista on kuitenkin paisunut mittoihin, joissa uusien kuvioiden piirtäjiä on löydyttävä myös neuvotteluhuoneen ulkopuolelta. Yksikään poliitikko ei voi enää vakuutella, että ratkaisu kunta-alan palkkakiistoihin löytyy järjestöjen kesken, kunhan osapuolet vain neuvottelevat sinnikkäästi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide