Me kaikki voimme tehdä hyvää vapaaehtoisesti

Suomessa ja ulkomailla on runsaasti hyväntekeväisyys­kohteita, joihin kuka tahansa voi antaa ylimääräiset varansa.

15.4. 2:00

Marja-Leena Lyyra-Kukkonen (HS Mielipide 10.4.) ja Hanna Pesonen (HS Mielipide 13.4.) kertoivat olevansa valmiita maksamaan nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa entistä suurempia veroja. Myös vaatimuksia yleisestä sisälämpötilojen laskemisesta ollaan esitetty, jotta riippuvuutemme venäläisestä fossiilienergiasta vähenisi. Esimerkiksi kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) vaati (HS 5.4.) eduskunnassa juuri tätä.

Valitettavasti verojen korotuksista päättäminen on useimmiten työläs prosessi. Se kohtaa myös vastarintaa: monet maksavat mielestään jo nyt aivan tarpeeksi – jopa liikaakin – veroja.

Omasta liian matalasta verotuksesta huolestuneiden ei kuitenkaan ole syytä olla huolissaan. Suomessa ja ulkomailla on runsaasti hyväntekeväisyyskohteita, joihin kuka tahansa voi antaa ylimääräiset varansa. Lahjoittamalla tai osallistumalla muuten hyväntekeväisyyteen kukin voi auttaa omasta mielestään kaikista kipeimmin apua tarvitsevia.

Sama logiikka pätee venäläisenergiaan. Kaukolämpöasiakkaat voivat helposti tarkistaa oman alueensa kaukolämpöyhtiön tuotannossa käytettävät polttoaineet. Mikäli yhtiö tuottaa lämpöä esimerkiksi maakaasulla, voi suihkujen lyhentäminen ja pattereiden napsauttaminen pois olla paikallaan. Sähkön käyttäjät voivat puolestaan tarkistaa sähkösopimuksensa ja valita fossiilivapaita vaihtoehtoja.

Maailman näyttäessä entistä vaarallisemmalta onkin lohdullista, että voimme jokainen kantaa oman pienen kortemme kekoon, vaikka poliittisten päätöksentekoprosessien tulokset tai nopeus eivät aina miellytäkään. On toisaalta harmillista, että jotkut – aiemmin mainittuihin henkilöihin viittaamatta – vaativat muilta lisää korsia kekoon ottamatta ensin itselleen suurempaa taakkaa.

Sampo Saarinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide