Iäkkäitä ei saa jättää palveluiden ulkopuolelle

Eräät pankit ovat ilahduttavasti kehittäneet palveluitaan erityisesti iäkkäille.

16.4. 2:00

Outi Virkki nosti esille (HS Mielipide 11.4.) ikääntyneen äitinsä esimerkkinä siitä, millaisia ongelmia ikäihmiset voivat kohdata palveluiden digitalisoituessa. Kilpailu- ja kuluttajavirastossa toimiva kuluttaja-asiamies tunnistaa ongelman. Huoli on yhteinen.

Monet ikääntyneet kuluttajat ovat tottuneet hoitamaan omat asiansa, mutta palveluiden digitalisoituessa se ei välttämättä enää onnistu. Heille aiheutuu myös ylimääräisiä matkakuluja ja ajanhukkaa. Asioiden hoitaminen saattaa jäädä kesken ja perusteltukin reklamaatio tekemättä. Kaikilla ei ole läheisiä, jotka auttaisivat päivittäisissä asioissa.

Yritysten on syytä miettiä, miten palvelutasosta huolehditaan myös muuten kuin digitaalisesti. Vaikka kyseessä ei olisikaan merkittävin asiakasryhmä, on eriarvoistavaa jättää näiden ihmisten tarpeet huomioimatta.

Kuluttaja-asiamies on nostanut esille huolen yritysten digitalisoitujen palvelujen ulkopuolille jäävistä ihmisistä, mutta valitettavasti ilman havaittavaa vaikutusta. Eräät pankit ovat kuitenkin ilahduttavasti kehittäneet palveluitaan erityisesti iäkkäille, tarjonneet helppokäyttöisempiä työkaluja ja avanneet esimerkiksi oman puhelinlinjan senioreille.

Myös julkisen puolen on syytä petrata palveluiden saavutettavuudessa ja digipalvelulain soveltamisessa. Kehitys ei saa jäädä pinnalliseksi, vaan ihmisten todellinen käyttäytyminen on syytä tuntea ja ottaa lähtökohdaksi palveluiden kehittämisessä.

Katri Väänänen

kuluttaja-asiamies

Anja Peltonen

kuluttaja-asiainneuvos

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide