Suomalaiset tekstiilialan innovaatiot maailmalle

Suomessa on saavutettu korkea taso kierrätysteknologiaosaamisessa ja materiaalien tunnistamisessa kierrätysprosessissa.

16.4. 2:00

Satumaija Levón ja Marja-Liisa Niinikoski toivat Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 4.4.) esiin tärkeän asian: tekstiilien kiertotalouden. Tekstiilijätteen kierrättäminen vaatii innovaatioita ja monien toimijoiden yhteistyötä.

Suomi on pitkäjänteisen tutkimuksen ja eri toimijoiden välisen synergisen yhteistyön ansiosta profiloitumassa bio- ja jätepohjaisen tekstiilialan keskittymänä EU:ssa. Business Finland on rahoittanut yli kymmenen vuoden ajan uusien tekstiilikuitujen kehittämistä ja edistänyt tekstiilien kiertotaloutta jo vuodesta 2016.

Suomessa on saavutettu korkea taso kierrätysteknologiaosaamisessa ja materiaalien tunnistamisessa kierrätysprosessissa. Lisäksi Suomessa aletaan maan laajuisesti kerätä kuluttajilta tekstiilijätteet erillisesti vuoden 2023 aikana eli kaksi vuotta ennen EU:n tavoitetta. Nyt selvitetään, mihin kaikkeen kierrätettyä tekstiilijätettä voidaan hyödyntää.

Tekstiiliteollisuuden lisäksi myös muiden yritysten tulisi nähdä kierrätetty tekstiilijäte raaka-aineena ja käynnistää tähän liittyviä tuotekehitysprojekteja. Kansainvälisillä markkinoilla kierrätetyt ja biopohjaiset raaka-aineet ovat kilpailutekijä, koska muun muassa tuotteen hiilijalanjälki on pienempi.

Maailmalla onkin huutava tarve tekstiilien kiertotalousosaamisesta: tekstiilikuitujen kysyntä ylittää raaka-aineiden tuoton ja samalla jopa 85 prosenttia tekstiilijätteestä jää hyödyntämättä. Tekstiiliteollisuus haluaa tarjota kuluttajille ekologisempia ratkaisuja. Nyt on tärkeää, että suomalaiset ratkaisut skaalataan ja viedään ulkomaille, Euroopan lisäksi Aasiaan ja Yhdysvaltoihin. Business Finland voi auttaa paikallisten toimijoiden tunnistamisessa.

Kansainväliset ja toimialat ylittävät tutkimus- ja kehitysprojektit ovat merkittävä tapa rakentaa uusia ekologisia toimintatapoja. Tälle kehitystyölle EU tarjoaa useita rahoitusvaihtoehtoja. Rahaakin tärkeämpää on olla mukana rakentamassa uusia arvoketjuja ja siten varmistaa yrityksen oma tulevaisuuden kilpailuasema.

Marika Ollaranta

Vähähiilinen teollisuus -ohjelman johtaja

Outi Suomi

Bio- ja kiertotalous -ohjelman johtaja

Business Finland

Lue lisää: Suomi pitää nostaa tekstiilien kiertotalouden kärkimaaksi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide