Hoitajien työtaistelu ei saa vaarantaa ihmishenkiä

Leikkauksen viivästyessä tauti voi pahentua oleellisesti.

19.4. 2:00

Hoitoalan lakko on lamauttanut sairaaloiden toimintakykyä, mikä uhkaa potilaiden henkeä ja terveyttä. HS totesi pääkirjoituksessaan (3.4.), että maailman onnellisimman maan kansallisaarre on luottamus. Myös lakon aikana kansalaisilla täytyy säilyä luottamus siihen, että hengen pelastavat hoidot voidaan toteuttaa eikä hoidon viivästymisestä synny potilaille pysyvää vammaa.

Monin paikoin suojelutyöstä onkin sovittu hyvässä hengessä. Kaikkialla näin ei ole, ja kiireellisen hoidon järjestäminen on riittävän suojelutyön puuttuessa mahdotonta. Syöpäpotilaiden hoito viivästyy, kiireelliset verenkiertoa parantavat toimenpiteet eivät toteudu ajallaan, ja murtumapotilaat odottavat kotona leikkausaikaa kohtuuttoman pitkään.

Neuvottelujen osapuolet viestittävät mediassa, ettei työtaistelu vaaranna potilasturvallisuutta. Tämä tieto on joko tahallisesti tai tahattomasti virheellistä. Kiireelliseen leikkausjonoon asetetaan potilaita, joiden toimenpide tulee toteuttaa kuukauden kuluessa. Leikkauksen viivästyessä tauti voi pahentua oleellisesti. Nyt kiireellisiä leikkauksia siirretään päivittäin, eivätkä kansallisten hoitosuositusten mukaiset tavoiteajat toteudu. Potilasturvallisuus vaarantuu päivittäin.

Maamme perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito on ollut hoitajavajeen vuoksi suurissa ongelmissa jo ennen lakkoa. Ammattitaitoinen hoitaja on vastuussa paljosta, ja monien hoitojen toteuttamisessa lääkärin korvaamaton työpari.

Hoitoalan lakko jäi tauolle 15.4. ja uhkaa jatkua laajentuneena 20.4. Toivotamme työehtosopimusneuvottelujen kaikille osapuolille viisautta ja ripeyttä. Lakon mahdollisesti jatkuessa suojelutyötä pitää järjestää riittävästi potilaiden hengen turvaamiseksi ja pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

Pirkka Vikatmaa

puheenjohtaja

Suomen kirurgiyhdistys

Matti Reinikainen

puheenjohtaja

Suomen anestesiologiyhdistys

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide