Lääkkeiden varmuusvarastoja ylläpidetään aktiivisesti

Suomen lääkejakelun huoltovarmuuden turvaavat useat toimijat yhdessä.

Apteekin lääkerobotti työssään.

16.4. 2:00

Riitta Ahonen nosti (HS Mielipide 13.4.) esiin huolen siitä, että lääketukkujen varastojen keskittyminen vaarantaa Suomen lääkejakelun huoltovarmuuden.

Suomalainen lääkkeiden valmiusvarastointi on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen järjestelmä, jota pandemian aikana ryhdyttiin laajalti eri maissa kopioimaan lääkehuollon varmistamiseksi. Lääkejakelun huoltovarmuus on osa tätä järjestelmää, eikä se myöskään ole ainoastaan lääketukkujen varassa vaan laajempi, monen toimijan varmistama kokonaisuus.

Kuten Ahonenkin toi esiin, Suomessa on kattava apteekkiverkosto, joka huolehtii terveydenhuollolle elintärkeästä lääkkeiden saatavuudesta alueellisesti. Pandemian aikana viranomaiset ovat myös vahvistaneet apteekkien tärkeää roolia velvoittamalla ne lääkelain kirjauksella ylläpitämään lääkevarastoa, joka vastaa kunkin apteekin oman asiakaskunnan vähintään kahden viikon keskimääräistä tarvetta. Lisäksi sairaaloilla on omat lääkevarastonsa terveydenhuollon kriittisten lääkkeiden osalta.

Lääkkeiden huoltovarmuusvarastoja ylläpidetään aktiivisesti eli lääkkeiden kierrosta huolehditaan, jotta varastot ovat aina ajantasaisia eikä lääkkeitä pääse vanhenemaan.

Toisin kuin Ahonen kirjoitti, Suomessa toimii Oriolan ja Tamron lisäksi myös muita pienempiä lääketukkuja. Lisäksi Oriolalla on kirjoituksessa mainitun jakelukeskuksen lisäksi pääkaupunkiseudulla myös toinen erillinen varasto.

Logistiikkaketjujen keskittyminen sisältää väistämättä tiettyjä riskejä, mutta lääkejakelussa niiden toteutumisen mahdollisuutta pyritään kaikkien toimijoiden yhteispelillä aktiivisesti vähentämään. Sen sijaan, että ryhdyttäisiin rakentamaan uutta, kallista ja maan väestön kokoon nähden niin kustannusten kuin ympäristön kannalta tehotonta logistiikkaverkostoa, on rationaalisempaa huolehtia nykyisen hyvin toimivan järjestelmän edelleen kehittämisestä. Tässä keskeistä on, että jokainen huoltovarmuuden osatekijä toimii yhteistyössä potilasturvallisuuden varmistamiseksi kaikissa olosuhteissa.

Anne Kariniemi

johtaja, Oriolan Suomen liiketoiminnot

Lue lisää: Lääkejakelun huoltovarmuus pitää turvata

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide