Kansallisen veteraanipäivän viettoa pitää uudistaa

On aika siirtyä jäyhästä kiitosjuhlasta veteraaneja, veteraanisukupolvea ja suomalaista selviytymistä kunnioittavaan kansalaisjuhlaan.

27.4. 2:00

Talvisodassa itsenäisyydessään nuori Suomen kansa unohti jakolinjat ja yhdistyi taistelemaan kansakunnan olemassaolosta ylivoimaista vihollista vastaan. Suotta ei puhuta talvisodan hengestä.

Itsensä ja kansansa ulkomaailmasta eristäneen Vladimir Putinin aloittamassa, mistään piittaamattomassa, moraalittomassa hyökkäyssodassa ukrainalaisten urhea taistelu rinnastuu talvisotaamme, sen alkuun ja vaiheisiin, oman isänmaan puolustamiseen.

Sivistys, länsimaiset arvot, vapaus ja ihmisoikeudet sekä oikeudenmukaisuus luovat perustan hyvinvoinnille ja toimivalle demokratialle. Niitä puolustettiin talvisodassa, niistä on kyse Ukrainassa.

Kansakunta tarvitsee tahdonvoimaa, yhtenäisyyttä ja kriisinsietokykyä, henkistä kestävyyttä toimia ja selviytyä kriiseistä. Näistä kertovat veteraanisukupolven voimainponnistukset ja uhraukset. Ne ansaitsevat pysyvän arvostuksemme.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta veteraaniemme kunniaksi ja muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta.

Veteraanijärjestöjen perustama Tammenlehvän Perinneliitto luovutti 16.12.2016 valtioneuvostolle esityksen kansallisena juhlana ja yleisenä liputuspäivänä vietettävän kansallisen veteraanipäivän sisällön uudistamiseksi. Sitä esitettiin veteraanisukupolvea, veteraanien ja koko kansakunnan arvoperintöä ja historiaamme kunnioittaen.

Esitykseen liittyi laaja taustamuistio, tiivistelmä päivän uudistamisesta ja esimerkki juhlatapahtuman rakenteesta ja toteutuksesta.

Veteraanit ansaitsevat pysyvän arvostuksemme.

Vaikka maassa on vahva puolustustahto, tulee huolehtia sen säilymisestä, henkisestä kriisinkestävyydestä ja myös henkisestä maanpuolustuksesta.

Siinä työssä yhtenä pilarina on sekä nuoria että ikääntyneitä koskettava, eteenpäin katsova kansallinen veteraanipäivä.

Valtakunnallisesti ja paikallisesti vietettävä, uudistettu juhla korostaa kansakunnan myönteisiä piirteitä, elinvoimaa ja kunkin aikakauden yhteisiä, arkeen vietäviä arvoja. Ne vahvistavat käyttöön otettuina kansakunnan sisäistä yhtenäisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Veteraanien määrän nopean vähenemisen myötä on aika siirtyä jäyhästä kiitosjuhlasta veteraaneja, veteraanisukupolvea ja suomalaista selviytymistä kunnioittavaan kansalaisjuhlaan. Kansakunnan kollektiivista muistia on vaaliminen, jottei historiattomuus uhkaa meitä ja tulevia sukupolvia.

Uudistuvassa kansallisen veteraanipäivän juhlinnassa ja veteraanien arvokkaan perinnön vaalinnassa historia ja tulevaisuus ovat yhtä aikaa läsnä. Tulevina vuosikymmeninä veteraaniperinnön ytimessä ovat kestävät, kansalliset arvot ja yhtenäisyys. Niiden varassa selviydymme Suomessa myös tulevina aikoina.

Kansallisen veteraanipäivän kehittämistyö on viimein aloitettava. Juhlapäivän sisällön keskiössä olkoon kansallinen yhtenäisyys.

Kimmo Kajaste

maakuntaneuvos

kansallisen veteraanipäivän uudistamistyöryhmän puheenjohtaja

Porvoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide