Vanhuspalvelut asianmukaisiksi

Jos vanhuspalvelut olisivat asianmukaiset, ei-vammaiset vanhukset pärjäisivät niillä eivätkä tarvitsisi vammaispalveluita.

21.4. 2:00

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo moitti (HS Mielipide 15.4.) vammaispalvelulakiin ehdotettua ikääntymisrajausta. Kirjoitus ohitti kokonaan sen, mikä todella on pielessä: vanhuspalvelujen puutteellisuus. Sen takia enemmistö vammaispalvelulain mukaisten palvelujen käyttäjistä on vanhuksia. Jos vanhuspalvelut olisivat asianmukaiset, ei-vammaiset vanhukset pärjäisivät niillä eivätkä tarvitsisi vammaispalveluita.

Välillä kuulee sellaistakin argumentaatiota, että yksi laki riittäisi sekä vanhuksille että vammaisille. Tämä ei ole hyvä ajatus, koska vanhuus on elämänvaihe, jossa ihmiseltä ei odoteta esimerkiksi opiskelua tai työssäkäyntiä. Vammainen ihminen taas tarvitsee näitä palveluja koko elämänsä, kaikissa elämäntilanteissa. Rajallisten resurssien maailmassa on tarpeen vetää rajoja.

Oma veikkaukseni on, että tämä rajaus jää näennäiseksi, ellei vanhuspalveluille tehdä mitään. Edelleenhän palvelujen pitää vastata tarpeeseen, ja jos muut lait eivät riitä, nojaudutaan vammaispalveluihin. Käy taas niin, että vammaispalvelujen kulut vain kasvavat ja niiden hillitsemisestä kärsivät ne, joiden koko elämän sujuminen vammaispalvelulailla piti turvata.

Amu Urhonen

vammaisaktivisti, Tampere

Lue lisää: Iäkkäitä ei saa syrjiä vammaispalveluissa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide