Luonnon monimuotoisuus koskettaa meitä kaikkia

Luonnon monimuotoisuus heikkenee edelleen sekä Suomessa että maailmalla.

21.4. 2:00

Matti Salon ja Ilari E. Sääksjärven mukaan (HS Mielipide 12.4.) biodiversiteetti, eli luonnon monimuotoisuus, tulisi pelkän biologisen määritelmän sijaan ymmärtää monialaisena käsitteenä. Heidän mukaansa luonnon monimuotoisuuden luonnontieteellinen perusta saa politiikanteolle mielekkään merkityksen vasta yhdessä siihen liittyvän ihmistoiminnan kanssa.

Pidämme molempia näkökulmia erittäin tärkeinä. Ne ohjaavat parhaillaan ympäristöministeriössä valmisteltavaa, vuoteen 2035 ulottuvaa luonnon monimuotoisuusstrategiaa. Strategian on määrä valmistua tulevana syksynä ja siihen liittyvän toimintaohjelman alkuvuodesta 2023.

Käsitteenä luonnon monimuotoisuus saattaa olla valtavirtaa, mutta olemme epäonnistuneet sen vaalimisessa ja suojelemisessa. Luonnon monimuotoisuus heikkenee edelleen sekä Suomessa että maailmalla. Strategian lähtökohta on, ettei luontokatoa voida pysäyttää ilman perustavanlaatuista ja nopeaa muutosta yhteiskunnan rakenteissa. Vain näin voidaan puuttua luontokadon taustalla oleviin väestöllisiin, taloudellisiin, hallinnollisiin ja teknologisiin syihin.

Luonnon monimuotoisuus tulee huomioida ympäristöhallinnon lisäksi kaikilla hallinnonaloilla. Ensimmäinen tehtävä on varmistaa, etteivät valtioneuvoston omat strategiat, kuten metsä-, biotalous- ja luonnon monimuotoisuusstrategia ole tavoitteiltaan ristiriitaisia. Hallinto ei yksinään kuitenkaan kykene tarvittavaan muutokseen vaan mukaan tarvitaan myös yritykset, yhteisöt ja koko yhteiskunta. Demokraattisessa yhteiskunnassa on tärkeää, että vaikeista kokonaisuuksista neuvotellaan riittävään asiapohjaan perustuen ja nykyisten sekä tulevien sukupolvien oikeudet ja velvollisuudet huomioiden.

Luonnon monimuotoisuusstrategiaa valmistellaan yhteistyössä julkishallinnon, kansalaisyhteiskunnan sekä yksityisen sektorin kesken. Jatkamme sidosryhmäyhteistyötä läpi kevään, jotta saamme strategiaan mukaan mahdollisimman laajasti näkökulmia. Luonnon monimuotoisuus koskettaa meitä kaikkia ja vaikuttavat toimenpiteet sen vaalimiseksi edellyttävät Salon ja Sääksjärvenkin kaipaaman moninaisuuden huomioimista myös käytännössä.

Joona Lehtomäki

Kirsi-Marja Lonkila

erityisasiantuntijoita

Olli Ojala

ympäristöneuvos

ympäristöministeriö

Lue lisää: Biodiversiteetti tulisi ymmärtää monialaisena käsitteenä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide