Mellakat lietsovat epävakautta Ruotsiin

21.4. 2:00

Iltalehti kommentoi Ruotsissa pääsiäisen aikaan esiintyneitä mellakoita.

”Mellakoiden katsotaan liittyvän osin tanskalais-ruotsalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin toimintaan. Paludan provosoi poliittisella kiertueellaan etenkin muslimiväestöä polttamalla tai ilmoittamalla polttavansa Koraaneja.”

”Ruotsin poliisi kuitenkin epäilee, että väkivaltaisuuksiin syyllistyneillä henkilöillä on yhteyksiä rikollisjengeihin, koska mellakoitsijoiden kohteena on ollut ennen muuta poliisi ja ruotsalainen yhteiskunta.”

”Ruotsin jengirikollisuuteen johtaneita virheitä ovat olleet muun muassa naiivius maahanmuuttajien harjoittaman rikollisuuden suhteen sekä hidas ja riittämätön puuttuminen siihen. Ruotsi on myös osin epäonnistunut lähiöpolitiikassaan.”

”Suomea suojelee kansainväliseltä rikollisuudelta muun muassa Ruotsia syrjäisempi sijainti ja yhtenäisempi sekä väkimäärältään pienempi väestö. Suomella on myös mahdollisuus oppia Ruotsin virheistä.”

Ilkka-Pohjalainen kirjoittaa, että uskontoon ja maahanmuuttoon liitetty motiivi oli tehokkaaksi todettu syy saada mellakointihaluiset liikkeelle.

”Todellinen tavoite oli alusta alkaen toinen – yleinen yhteiskuntarauhan järkyttäminen.”

”Euroopan tapahtumat panevat epäilemään, että Ruotsin mellakoilla olisi kytkös omanlaiseensa järjestäytyneeseen rikollisuuteen, valtiolliseen hybridivaikuttamiseen.”

”Ruotsin epäonnistumiset maahanmuuttajien kotouttamisessa ja osittain siitä johtuva jengirikollisuuden kasvu tarjoavat ohittamattoman mahdollisuuden katkeruuden ja epävakauden lietsontaan.”

Ilta-Sanomien mukaan on tärkeää ymmärtää, että maahanmuuttopolitiikassa Suomi ja Ruotsi ovat kovin erilaisia.

”Ruotsissa on paljon enemmän maahanmuuttajia, ja heidät on monin paikoin asutettu tiiviisti omille asuinalueilleen. – – Suomessa tällaisia täysin maahanmuuttajien asuinalueita ei juuri ole.”

”Ei Suomikaan ole mikään kotouttamisen mallioppilas, mutta lähtökohdat ja tilanne ovat vielä paljon Ruotsia paremmalla tolalla.”

Hufvudstadsbladet pitää jengirikollisuutta ja maahanmuuttajien integraatiota ruotsalaisen yhteiskunnan suurimpina haasteina, jotka nousevat keskeisiksi teemoiksi myös ensi syksynä pidettävissä Ruotsin valtiopäivävaaleissa.

”Pääsiäisen tapahtumat muistuttivat jälleen, millaisten ongelmien kanssa painitaan ja mitkä voimat työskentelevät ruotsalaista demokratiaa vastaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide