Yksilöllisesti sovitettava kuulokoje hyödyttää huonokuuloista eniten

Erilaisiin kuulonalenemiin tarvitaan erilaisia kuulolaitteita ja laiteominaisuuksia.

22.4. 2:00

Kari Taskinen toivoi (HS Mielipide 19.4.), että markkinoilla olisi suurempia, korvaläppien tapaisia kuulolaitteita. Kuulolaitteita kehitetään jatkuvasti, ja uusin kuuloteknologia mahdollistaa entistä paremman kuuntelukokemuksen ja luonnollisemman äänimaailman.

Erilaisiin kuulonalenemiin tarvitaan erilaisia kuulolaitteita ja laiteominaisuuksia. Kuulolaitteiden kehitystyön myötä pystytään yhä paremmin vastaamaan jokaisen käyttäjän yksilöllisiin kuuloon liittyviin tarpeisiin. Säännöllisessä käytössä yksilöllisesti sovitettavat kuulolaitteet ovat huonokuuloista eniten hyödyttävä ratkaisu. Suomessa kuulokojekuntoutuksen kriteerit täyttävä henkilö saa kojeet maksutta.

Yksilöllisesti sovitettavien kuulolaitteiden lisäksi on olemassa kommunikaattoreita, joissa on isommat pääpantakuulokkeet. Kommunikaattori sopii paremmin satunnaisiin tilanteisiin tai jos yksilöllisen kuulolaitteen käyttö ei ole jostain syystä mahdollista. Kommunikaattorit vahvistavat ääntä ja näin auttavat kuulemaan paremmin, mutta ne eivät ole yksilöllisiä apuvälineitä.

Anniina Lavikainen

kehittämispäällikkö, Kuuloliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide