Eläimiä pitää opetella ymmärtämään

Äänten, ilmeiden ja ruumiinkielen ymmärtäminen mahdollistaa tiedonsiirron yli lajirajojen.

Peippo on Suomen yleisimpiä lintuja.

22.5. 2:00

Suomen perusopetuksen opetusohjelma tarjoaa kattavan valikoiman kieliä lasten opittavaksi. Opin peruskoulussa englantia, ruotsia ja saksaa, yliopistossa vähän ranskaa ja venäjää ja omaehtoisesti norjaa sekä aavistuksen pohjoissaamea. Yleisimpiä kieliä en koulussa koskaan oppinut.

Suomessa pesii noin 250 lintulajia. Suomessa siis puhutaan pelkästään lintujen joukossa noin 250:tä erilaista kieltä, joiden puhujia on täällä vähintään sata miljoonaa. On outoa, miten vähän näitä kieliä opetetaan peruskoulussa.

Me käytämme jo kieliä eläinten ymmärtämiseen. Esimerkiksi Lotkan–Volterran differentiaaliyhtälö kuvaa karkeasti kahden eläimen – saalistajan ja saaliin, vaikkapa ilveksen ja jäniksen – populaatioiden välistä riippuvuutta toisistaan. Tässä matematiikka on kieli, jonka avulla opimme epäsuorasti kanssaeläjistämme.

Kun lapsi halaa koiraasi ja näet koirasi lipaisevan huuliaan, mitä se tarkoittaa?

Jos kuulet suden ulvovan ja ulvot takaisin, tiedätkö, mitä suustasi päästit? Kun lapsi halaa koiraasi ja näet koirasi lipaisevan huuliaan, mitä se tarkoittaa? Entäpä valkoposkihanhien ääntely uimarannalla? Äänten, ilmeiden ja ruumiinkielen ymmärtäminen mahdollistaa tiedonsiirron yli lajirajojen. Monimuotoisuuden tuhoamisen ja ilmastonmuutoksen vuoksi meidän on ryhdyttävä aktiivisesti ymmärtämään kanssaeläjiämme.

Eläinten ymmärtämisestä on tullut kriittinen demokraattisen yhteiskunnan tulevaisuuden pilari. Eläinten kielet perusopetuksen opetusohjelmassa kasvattavat lapset huomioimaan kanssaeläjämme, oppimaan eläimiltä ja ehkä joskus tulevaisuudessa käymään lajien välistä keskustelua. Yhteiskunta, joka kykenee huomioimaan laajimmin kaikki jäsenensä, on sisukkain haasteiden edessä.

Antti Haataja

tietokirjailija, Sipoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide