Miten isät saataisiin kantamaan isompi vastuu kodin kuormittavasta arjesta?

Tasa-arvoisemman yhteiskunnan pitkäkestoinen rakentaminen vaatii, että katse käännetään äideistä isiin.

Vastuut eivät kodeissa jakaudu tasan.

21.4. 15:00

Julkisuudessa on herättänyt keskustelua tutkimus, jonka mukaan äidit ovat uupuneempia tasa-arvoisimmissa maissa, esimerkiksi Suomessa. Oireellista on, että asiaa käsittelevissä teksteissä ei useinkaan edes mainita miehiä tai isiä.

Kovin yllättävänä tulosta voi tuskin pitää. Vaikka työelämässä tasa-arvo on edennyt, erilaisia signaaleja perheiden perinteisestä taakanjaosta on tarjolla aina perhevapaiden jakautumisesta lähtien.

Jo nyt perhevapaat on mahdollista jakaa perheen haluamalla tavalla lähes rajoituksetta. Siitä huolimatta esimerkiksi vuonna 2016 syntyneiden lasten isistä yli puolet ei käyttänyt itsenäistä isyys- tai vanhempainvapaata lainkaan.

Askeleita kodin sisäiseen tasa-arvoon otetaan perhevapaauudistuksessa. Rakenteiden lisäksi myös miesten on muututtava.

Tasa-arvoisemman yhteiskunnan pitkäkestoinen rakentaminen vaatii, että katse käännetään äideistä isiin. Miksi miehet eivät kanna kodista ja sen kuormittavasta perusarjesta metatöineen yhtä suurta vastuuta? Miten isät saadaan kantamaan suurempaa vastuuta?

Miesten on muutettava ajatteluaan.

Ei ole kovin kaukaa haettu analogia verrata tilannetta tämänhetkiseen hoitajien työtaisteluun. Huomio on naisissa ja naisvaltaisten alojen työtaisteluissa, ei kokonaisuudessa. Miesvaltaisilta teollisuudenaloilta ei ole kuulunut viestiä solidaarisuudesta, pikemminkin päinvastoin.

Niin pitkään kuin puhumme vain äideistä emmekä samalla isistä, vastuunjako äitien ja isien kesken ei ratkea kestävästi. Niin pitkään kuin puhumme vain hoitajista emmekä samalla teknologiateollisuuden palkansaajista, hoiva-alojen resurssikysymyksiä ei voida ratkaista pitkällä aikavälillä.

Yhteiskunnan muuttaminen vaatii, että näemme kokonaisuuden. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat isät ja miesvaltaiset alat. Miesten, miesten ajattelun ja miesten toiminnan on muututtava.

Johannes Niemeläinen

mies ja isä, Iitti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide