Uhkailu ei ratkaise hoitajien työriitaa

22.4. 2:00

Hämeen Sanomat toteaa, että hoitajien työtaistelu ja neuvottelujen jumiutuminen ovat johtaneet otteiden kovenemiseen.

”Hoitajajärjestöt ovat esittäneet palkkaohjelmaa, jolla palkkoja nostettaisiin vuosittain 3,6 prosenttia tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi. Siihen ei päästäne, mutta jonkin tuloksen hoitajat kamppailustaan ansaitsevat.”

”Sama kaiku on palkkavaatimusten myös useilla muilla kunta-alan palkansaajajärjestöillä, joiden muun muassa opettajia, sosiaalityöntekijöitä sekä kirjastojen ja museoiden henkilökuntaa koskevat lakot uhkaavat alkaa useissa isoimmissa kaupungeissa vapun jälkeisenä tiistaina.”

”Hoitajalakon piti alkaa lukuisissa sairaanhoitopiireissä keskiviikkona, ja siihen oli myös varauduttu. Onneksi turhaan.”

”Tehy ja Super uhkaavatkin yllättäen joukkoirtisanoutumisella. Se olisi mahdollinen katastrofi, jonka seurauksia ei tiedä varmuudella kukaan.”

Ilkka-Pohjalainen kirjoittaa, että tuore perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) on nostettu kiistassa tikun nokkaan.

”Jos lakko olisi toteutunut, hän olisi vienyt esityksen potilasturvallisuuslaista hallitukseen. – – Lindén pannaan nyt yksin kantamaan naisjohtoisen hallituksen ja työnantajankin syntejä.”

”Työministeriön nimittämä sovittelulautakunta yrittää rakentaa esitystä, jonka pohjalta hoitoalan ja laajemminkin kunta-alan palkkarakennetta voitaisiin alkaa parantaa pitkäjänteisesti.”

”Nopeat alakohtaiset jättikorotukset eivät ole realismia, joten nyt kysytään kärsivällisyyttä.”

”Kunta-alan työmarkkinakriisi ei ratkea sillä, että osapuolet panevat toisensa selkä seinää vasten uhkailemalla koko järjestelmän kaatamisella. Sehän olisi tappio kaikille.”

”Lakkokevään tunnekuohut ovat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviäkin, mutta mediakäräjien sijasta osapuolten kannattaa kohdata kasvokkain ja lähteä hakemaan ratkaisuja. Pahemmistakin paikoista meillä on menty neuvottelemalla yli.”

”Muutostarve on tosin niin iso, että se voi vaatia myös valtion vastaantuloa.”

Lapin Kansa päättelee, että neuvottelut ovat nyt täydellisesti jumissa.

”Pääministeri Sanna Marin (sd) on toistaiseksi pysytellyt visusti sivussa työriidasta. – – Joka tapauksessa on selvää, ettei valtio voi jäädä katsomaan sivusta tilannetta, joka voi pahimmillaan uhata kansalaisten turvallisuutta ja henkeä. Siksi työriita päätynee pääministerin pöydälle, halusi tämä sitä tai ei.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide