Joillekin käteinen raha on ainoa vaihtoehto

Huoltovarmuuden ohella käteisen käyttöä puoltaa moni muukin asia.

23.4. 2:00

Suomalaisten suhtautuminen käteiseen rahaan muuttui yhdessä yössä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Huoltovarmuuskeskus suosittelee, että ihmisillä olisi aina ulottuvilla jonkin verran käteistä rahaa. Oikeaa määrää on mahdoton määrittää, koska suomalaiset elävät hyvin erilaisissa taloudellisissa todellisuuksissa.

Käteisen rahan olemassaoloa muiden maksuvälineiden rinnalla puoltaa moni muukin asia kuin vain huoltovarmuus. Käteinen on ainoa suomalainen maksuväline. Vähävaraisille, luottotietonsa menettäneille suomalaisille se on myös ainoa mahdollinen maksuväline. Maahamme saapuvat matkailijat käyttävät usein käteistä. Käteistä puoltavat myös monet yksityisyydensuojaa ja lasten talouskasvatusta tukevat argumentit.

Vanhuksille käteinen on useimmiten ensisijainen maksuväline. Harvaan asutuilla alueilla lähimmälle käteisautomaatille saattaa kuitenkin olla useita kymmeniä kilometrejä.

Pankit ovat kertoneet vuosia suomalaisille tarinaa, jossa käteistä rahaa ei enää tarvita, pelkät elektroniset maksut riittävät. Käteisautomaattiverkostoa on karsittu rajusti eivätkä kaikki kaupatkaan enää ota käteistä vastaan.

Meneillään oleva kriisi on herättänyt meidät ymmärtämään, että käteisellä on tärkeä paikka suomalaisessa yhteiskunnassa.

Risto Lepo

Siuntio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide