Nykymusiikkiin kaivataan melodisuutta – onko rap edes musiikkia?

Sävelmän tulisi jäädä mieleen niin, että kuulijakin voisi sen laulaa tai ainakin hyräillä muutenkin kuin kertosäkeen hokeman osalta.

Rap-yhtye Gasellit veti Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneen täyteen lokakuussa 2021.

22.4. 14:15

”Musiikissa voi kaiken muun opettaa, muttei sitä, miten tehdään hyvä melodia.”

Tämä Igor Stravinskyn sanomaksi väitetty toteamus on monesti noussut mieleeni, kun olen kuunnellut tämän päivän kevyen musiikin uusimpia tuotoksia. Niissä melodisuus ei todellakaan juhli, päinvastoin se loistaa poissaolollaan.

Tämän saman on hiukan toisin sanoin ilmaissut juuri 70 vuotta täyttänyt kevyen musiikin mestari Esa Nieminen. Hän on kutsunut nykypoppia ”koneuskovaisten uusavuttomien temmellyskentäksi” (HS Kulttuuri 16.4.). Samoilla linjoilla tuntuu olevan myös melodian mestari Kassu Halonen.

Ilmiö vahvistaa itseään kritiikittömässä radiosoitossa, jossa melodisille ja perinteisiin nojaaville sävelmille ei ole tilaa. Kysyntää kyllä olisi, kuten esimerkiksi Yle Radion Muistojen bulevardin saama suosio osoittaa.

Tuntematta lähemmin koulujen musiikkiopetusta, epäilen asiaintilaan syylliseksi kaupallisia radiosoittolistoja ja rap-kulttuurin ihannointia. Tuo musaksikin kutsuttu rap (rhythm aided poetry) on rapauttamassa loppuakin melodisuutta nykyisessä kevyessä musiikissa. Vaihtoehtoisen melodisen kevyen musiikin puutteessa tilanne näyttää huonolta.

Melodisuudella tarkoitan tässä yhteydessä musiikkia, jonka sävelmä jäisi niin paljon mieleen, että kuulijakin voisi sen laulaa tai ainakin hyräillä. Muutenkin kuin kertosäkeen/kertsin parin tahdin hokeman osalta. Laululyriikka ja sen sisältö on vielä luku sinänsä.

Matti Seppänen

Helsingin Laulelman ystävät Hely ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide