Väärä lääkitys teki Parkinsonin tautia sairastavasta puolisostani kuin toisen ihmisen

Omaiset pitäisi saada mukaan Parkinsonin tautia sairastavien hoitoon.

23.4. 2:00

Puolisoni on sairastanut Parkinsonin tautia jo pitkään. Aluksi hän kävi neurologilla aina yksin. Puolisoni kertoi lääkärin maininneen, että lääkkeistä voi tulla peliriippuvuutta, mutta puolisoni ei ollut tuntenut peleihin mitään vetoa. Näin jatkui vuosia.

Vähitellen aloin ihmetellä, kun postiluukusta tippui pikavippifirmojen kirjeitä tiheään tahtiin. Ajattelin ensin, että firmat hyökkäävät eläkkeelle jääneiden kimppuun. Puolisoni sanoi, että ne olivat mainoksia.

Pikkuhiljaa minulle selvisi, että puolisoni oli tuhlannut kaikki rahansa ja oli pahassa velkakierteessä. Hän ei suostunut kertomaan, mihin rahat olivat menneet. Onneksi meillä oli avioehto, joten oma talouteni oli turvattu.

Pahempaa kuitenkin seurasi. Puolisoni alkoi muuttua kuin toiseksi ihmiseksi. Hän oli maaninen ja hyperseksuaali. Käyttäytyminen oli aika ajoin psykoottista. Yöt menivät valvoen.

Olin jo jonkin aikaa ollut hänen mukanaan lääkärikäynneillä. Kuukausien valvomisen ja piinan keskellä mieleeni tuli soittaa parkinsonhoitajalle, joka tajusi heti, että tämä kaikki johtui lääkkeistä. Puolisolleni oli määrätty sellaisia lääkkeitä, jotka yhdistettynä hänen persoonallisiin ominaisuuksiinsa aiheuttivat vuosia kestäneen painajaisen. Lääkkeet vaihdettiin toisiin, ja asiat ovat alkaneet hoitua ja tilanne ainakin jossain määrin normalisoitua. Rahat ovat menneet ja luottamus on heikoissa kantimissa, mutta ripaus toivoa paremmasta on.

Parkinsonin taudista puhutaan liikehäiriösairautena, vaikka kyse on aivan muusta kuin pelkästä tutinasta tai jäykkyydestä. Tauti on mitä suurimmassa määrin myös läheisten sairaus.

Se, mitä hyvin monelle Parkinsonin tautia sairastavalle tapahtuu joko sairauden aiheuttamana tai lääkkeistä johtuen, on niin noloa, ettei siitä kehdata julkisesti puhua. Hoidossa pitäisi ehdottomasti alusta asti ottaa läheinen mukaan ja kertoa sairauden ja lääkkeiden kamalimmistakin haittavaikutuksista ja antaa ohje, mitä pitää tehdä, jos omituisia asioita alkaa tapahtua.

Parkinsonhoitajan roolia hoidossa ja yhteydenpidossa kannattaisi myös tehostaa. Lääkäri ei saa luottaa pelkästään potilaan näkemykseen. Lämmin kiitos kuitenkin nyt hyvästä hoidosta ja välittämisestä julkisella puolella.

Omainen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide