Edunvalvonnan asioinnin sujuvuutta kehitetään

Vuosi- ja päätöstili ovat tärkeitä osapuolten oikeusturvan kannalta.

23.4. 2:00

Kari Hiltunen toivoi (HS Mielipide 19.4.), että edunvalvonnan vuositilien toimittamista Digi- ja väestötietovirastoon sujuvoitettaisiin ja että edunvalvojan ei tarvitsisi ilmoittaa uudelleen esimerkiksi Verohallinnon tiedossa olevia varallisuus-, tulo- ja menotietoja. Digi- ja väestötietovirastossa tarve olemassa olevan tiedon hyödyntämiselle on tiedostettu ja mahdollisuuksia sen toteuttamiseksi selvitetään sähköisen asioinnin kehittämisen yhteydessä.

Nykylainsäädäntö edellyttää, että edunvalvonnan päättyessä Digi- ja väestötietovirasto toimittaa tarkastetun päätöstilin päämiehen kuolinpesälle tai päämiehelle edunvalvonnan päätyttyä. Edunvalvojan kirjanpito ja sen perusteella tehdyt vuosi- ja päätöstili palvelevat päämiehen, päämiehen oikeudenomistajien ja edunvalvojan omaa oikeusturvaa. Päämiehen kuollessa edunvalvojan on pystyttävä kuolinpesän osakkaiden vaatiessa esittämään kirjanpitonsa tositteineen koko tehtävänsä ajalta. Verotustiedot eivät voi korvata edunvalvojan kirjanpitoa ja vuositilejä, sillä niitä säilytetään rajallinen aika, kun edunvalvonta voi kestää jopa vuosikymmeniä.

Yksi sujuvoittamisen keinoista on jo käytössä. Jos päämiehen omaisuuden määrä on vähäinen, Digi- ja väestötietovirasto voi esimerkiksi edunvalvojan hakemuksesta vapauttaa edunvalvojan velvollisuudesta antaa vuositili tai määrätä tilikauden vuotta pidemmäksi.

Toinen keino on ennakkoon tehty edunvalvontavaltuutus. Se on perinteistä edunvalvontaa kevyempi vaihtoehto järjestää omien asioiden hoito siltä varalta, että oma toimintakyky heikkenee esimerkiksi sairauden, onnettomuuden tai sairauskohtauksen vuoksi. Esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksessa voi itse etukäteen määrätä, kenet valtuuttaa hoitamaan asioitaan, mitä asioita haluaa valtuutetun hoitavan ja miten asioiden hoitoa valvotaan. Edunvalvontavaltuutetulla ei myöskään ole vuosittaista tilivelvollisuutta Digi- ja väestötietovirastolle.

Jukka-Tapio Yli-Kauppila

johtava asiantuntija

Digi- ja väestötietovirasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide