Tieteiskirjallisuudessa metaversumi on ankea paikka

Kyberpunkin tulevaisuusvisioista ei tarvitsisi siirtää aivan kaikkea todellisuuteen.

25.4. 2:00 | Päivitetty 25.4. 10:02

Metaversumin käsite rynnisti maailman tietoisuuteen syksyllä 2021. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg julisti, että virtuaalitodellisuus on kännyköiden jälkeen seuraava suuri teknologinen murros. Alleviivatakseen tätä Zuckerbergin yhtiö vaihtoi nimensä Metaksi.

Metaversumi on kehittyvä käsite. Yleensä sillä tarkoitetaan korkealaatuista virtuaalitodellisuutta, jossa ihmiset viihtyvät, käyvät kaupassa ja elävät elämäänsä. Metaversumiin siirrytään virtuaalilaseilla, jotka näyttävät tietokoneella luotua kuvaa todellisuudesta.

Virtuaalilaseja saa jo nyt kaupasta. Etenkin pelitalot kehittävät metaversumista jatkumoa nykyiselle internet-kanssakäymiselle. Toistaiseksi virtuaalitodellisuudessa ei voi vielä elää, mutta teknologia kehittyy nopeasti.

Käsitteenä metaversumi on suoraan peräisin Neil Stephensonin kyberpunk-klassikosta Snow Crash vuodelta 1992. William Gibson visioi metaversumin esiasteen toisessa kyberpunkin kulmakivessä, Neurovelhossa, jo vuonna 1982.

Kyberpunkin visioima tulevaisuus on synkkä. Maailmaa hallitsevat megakorporaatiot ja rikollisjärjestöt. Ympäristökatastrofi tai maailmansota on mullistanut arkisen elämän. Yksilöt omistavat elämänsä megakorporaation etujen puolustamiselle, etsivät vapautta laittomin keinoin tai elävät yhteiskunnan laitamilla kaukana teknologian tarjoamasta turvasta.

Megakorporaatiot ja rikollisjärjestöt hallitsevat maailmaa.

Tuhokuvauksissa metaversumi on pakopaikka kurjasta liha-avaruudesta, autoritäärisen vallan väline ja seonneiden tekoälyjen leikkikenttä. Turvallinen paikka se ei ole, sillä toisin kuin nykymaailman tietokonevirukset, metaversumin haittaohjelmat uhkaavat käyttäjän henkeä ja terveyttä.

Tieteiskirjallisuuden tulevaisuusvisiot ja tosimaailma ovat aina seuranneet toisiaan. Esimerkiksi jo Jules Vernen Matka Kuuhun (1865) inspiroi orastavaa rakettiteknologiaa ja myöhemmin kuumatkaa.

Kun teknologiajätit alkavat hivuttaa metaversumia kirjojen sivuilta todellisuuteen, Stephensonin ja Gibsonin tekstit kannattaa lukea varoituksena. Jos teknologian ennakointi onnistui niissä näin tarkasti, olivatko he oikeassa myös muissa tulevaisuudenkuvauksissaan?

Tosimaailman metaversumin toivoisi olevan paremmassa käytössä kuin pakopaikkana – ja omistajan toivoisi olevan joku muu kuin Mark Zuckerberg.

Kirjoittaja on HS:n datadeskin pääkehittäjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide