Kiertotalous tulisi viedä osaksi rakentamista myös Suomessa

Rakentamisen osuus ilmastokriisin ratkaisijana on merkittävä.

25.4. 2:00

Petri Valkama kirjoitti (HS 20.4.) Pohjoismaiden ja erityisesti Helsingin kiinnostavuudesta kiinteistösijoittajien näkökulmasta. Valkama kertoi, että rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö onnistuu Tanskassa.

Samankaltaisia kiertotalouden malliratkaisuja tiedetään toteutetun myös Alankomaissa ja Norjassa.

Kiertotalous olisi mahdollista viedä osaksi rakentamista Suomessakin. Läpinäkyvät testaussuunnitelmat ja asiantuntijoiden laatimat lausunnot rakennusosien kelpoisuudesta todentavat jo tällä hetkellä rakennusosien laadun ja soveltuvuuden uuden käyttökohteen vaatimuksiin.

Kiertotalous työllistää paikallisesti pieniä ja isoja toimijoita. Purettavien materiaalien hyödyntäminen lähellä niiden syntysijaa ja mahdollisimman alkuperäisessä muodossa säilyttää parhaiten luonnon monimuotoisuutta ja säästää luonnonvaroja sekä energiaa. Myös riippuvuus kauempaa tulevista materiaaleista vähenee, kun käyttökelpoiset materiaalit ja tuotteet pysyvät käytössä ja kierrossa mahdollisimman pitkään.

Uusia ratkaisuja tarvitaan osien irrottamiseen ja kiinnittämiseen, logistiikan hallintaan ja tuotantoketjujen muodostamiseen. Nykyiset lait ja asetukset ottavat varsin vähän kantaa kiertotalouden mukaisiin ratkaisuihin, joten miksi niitä tulkitaan kiertotaloutta vastaan?

Kiertotaloudesta puhutaan jo avoimesti koko yhteiskunnassa, ja rakentamisen osuus ilmastokriisin ratkaisijana on merkittävä. Otetaan nyt rohkeasti seuraava vihreä askel strategioista kohti vaikuttavaa tekemistä.

Petri Salmi

Mikko Piitulainen

yrittäjät, Spolia Design oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide