Miksi metroasemien taideteoksista ei huolehdita?

26.4. 2:00

Designmuseon uusi Kaiken kansan muotoilua -näyttely (HS kulttuuri 23.4.) kiinnittää huomiota tärkeään asiaan. Näyttely huomauttaa siitä, miten Rautatientorin metroaseman laituriseinää koristava suurikokoinen, keraamikkojen Terhi Juurisen ja Riitta Pensasen suunnittelema ja toteuttama keramiikkareliefi on päästetty pahoin rapistumaan.

Saman ikävän huomion voi tehdä myös naapurissa Helsingin yliopiston asemalla. Siellä asemaa somistavat ja rullaportaita elävöittävät hauskan eloisat, värikkäät ja rytmikkäästi taipuilevat neonvaloputket, jotka vievät ajatukset vaikkapa 1930-luvun uuteen moderniin kaupunkikuvaan. Nyt vain suuri osa valaisimista on päästetty sammumaan, synnyttäen näin vaikutelmaa välinpitämättömyydestä ja huolimattomuudesta.

Mieleeni on jäänyt, miten länsimetron valmistuessa muutama vuosi sitten suitsutettiin asemien vaihtelevaa arkkitehtuuria ja somistuksia. Eikö olisi aivan yhtä tärkeää, että myös vanhojen asemien somistuksesta ja taideteoksista huolehditaan tarkasti? Nykyinen tilanne on häpeäksi kaupungille.

Jussi Sierla

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide