Lainsäädäntö ohjaa rakentamaan tuulivoimalat etäälle asutuksesta

Vain noin kaksi prosenttia tuulivoimatuotantoalueen pinta-alasta poistuu metsätalouskäytöstä.

28.4. 2:00

Anne Tolvasen ja Markku Remeksen kirjoitus ”Tuulivoimalat pitäisi sijoittaa rakennettuun ympäristöön” (HS Mielipide 21.4.) vaatii muutamia tarkennuksia. Käytännössä Suomen lainsäädäntö ohjaa rakentamaan tuulivoimalat etäälle asutuksesta. Tuulivoimaloiden ääni ei saa kuulua asutuksen luona yhtä voimakkaana kuin muu ihmistoiminnan tuottama – esimerkiksi tieliikenteen – ääni.

Muita yhteiskunnan toimintoja tiukemmat ääniohjearvot tekevät tuulivoimarakentamisesta teollisuusalueille pääsääntöisesti mahdotonta, sillä teollisuusalueet sijaitsevat yleensä liian lähellä asutusta. Viranomaislinjausten vuoksi tuulivoimaloita ei myöskään voida rakentaa alle 300 metrin etäisyydelle valtateistä, vaikka näillä alueilla ääntä on jo valmiiksi paljon eikä tuulivoimala sitä äänitasojen osalta lisäisi.

Taloustutkimuksen vasta julkaiseman selvityksen mukaan tuulivoimaloilla ei myöskään ole vaikutusta asuinkiinteistöjen myyntihintoihin Suomessa, sillä etäisyys asuinkiinteistöjen ja tuulivoimaloiden välillä on suuri.

Suomi tarvitsee tuulivoimaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Tuulivoimaloiden yksikkökoon kasvu on hyvä asia: Tuulivoimaloiden korkeuden ja yksikkötehon kasvun myötä tänä päivänä rakennettava tuulivoimala tuottaa vuodessa yli kolminkertaisen määrän sähköä verrattuna kymmenen vuotta sitten rakennettuun tuulivoimalaan. Samaan aikaan uusimmat tuulivoimalat tarvitsevat keskenään pidemmät välimatkat eli niitä mahtuu samalle alueelle entisiä voimaloita vähemmän. Alueella tuotetaan kuitenkin enemmän puhdasta sähköä kuin pienemmillä voimaloilla. Vaikka tuulivoimatuotantoalueet ovat laajoja, vain noin kaksi prosenttia koko alueesta poistuu metsätalouskäytöstä muun alueen jäädessä ennalleen.

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset tunnetaan jo varsin hyvin. Tuulivoimalat rakennetaan Suomessa pääosin metsätalouskäytössä oleviin metsiin, joissa metsätalous jo itsessään vaikuttaa keskeisesti alueen biodiversiteettiin. Siltikin tuulivoimahankkeiden vaikutukset luontoon, eläimiin ja kasveihin – sekä myös ihmisiin – tutkitaan tarkkaan hankkeen moninaisten lupamenettelyjen aikana. Se, että muutoksenhakutuomioistuimet käsittelisivät valitukset nykyistä nopeammin, ei heikennä tuulivoimahankkeiden suunnittelun tasoa.

Ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta on keskeistä turvata monipuolinen ja hyvinvoiva luonnonympäristö ja samalla varmistaa energiajärjestelmämme puhtaus samoin kuin Suomen energiaomavaraisuus. Myös biodiversiteetti kärsii, mikäli ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi Suomi tarvitsee tuulivoimaa.

Anni Mikkonen

toimitusjohtaja

Suomen tuulivoimayhdistys ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide