Saksan liittokansleri on käyttäytynyt arvoituksellisesti ja ylimielisesti, mutta pian hänen voi olla pakko muuttaa linjaansa

Vain hyvin harva tietää, onko Olaf Scholz saanut Putinilta suoran uhkauksen, että juuri saksalaiset panssarivaunut Ukrainassa olisivat sotaa laajentava provokaatio.

26.4. 2:00 | Päivitetty 26.4. 7:46

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on nyt alati kovenevassa paineessa: miksi hän jarruttaa raskaiden aseiden, kuten panssarivaunujen, toimituksia Ukrainaan?

Raskaiden aseiden toimituksia Ukrainaan vaativia ääniä kuuluu Scholzin lähimpien yhteistyö­kumppanienkin eli Saksan hallituskoalitioon kuuluvien liberaalien (FDP) ja vihreiden joukosta.

Sunnuntai-iltana Scholzin oman puolueen eli demarien puheenjohtaja Lars Klingbeil sanoi televisiohaastattelussa, että Saksassa ei ole hallituskriisiä. Klassinen lausuntohan tarkoittaa politiikassa usein juuri sitä, että joo, kriisi on kyllä nyt päällä, saa nähdä miten selvitään.

Scholz ei ole suostunut sanomaan suoraan, miksi Saksa ei selvästikään tee kaikkeaan auttaakseen Ukrainaa voittamaan Venäjän mahdollisimman nopeasti. Yksi Scholzin mainitsema syy on Saksan asevoimien heikko tila, mutta se ei yksinään riitä syyksi. Saksa toki pystyy hankkimaan ja valmistamaan lisää aseita.

Scholzin hallitus aloitti joulukuussa voitokkaan oloisesti. Hallitusneuvottelut vaalien jälkeen sujuivat hymyilevän viilipytyn johdolla nopeasti ja ilman julkisia riitoja.

Nyt, Venäjän hyökkäyssodan luomassa todellisuudessa, Saksassa yritetään ymmärtää näkymätöntä ja passiivista mutta toisaalta ylimielistä ja arvoituksellista liittokansleria. Hänen vastauksensa Saksan linjasta lisätietoja tivaavalle medialle ovat tyyliä ”katsokaa nyt ympärillenne”.

”Siksi, etten tee, mitä te haluatte, minä johdan”, Scholz sanoi ”tytöille ja pojille” eli hallituspuolueiden kansanedustajille, jotka vaativat aktiivisempaa linjaa.

Vain hyvin harva tietää, onko Scholz saanut Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta suoran uhkauksen, että juuri saksalaiset panssarivaunut Ukrainassa olisivat provokaatio, joka käynnistäisi Venäjän sotakoneistossa ison pyörän, kuten ydiniskun. Tähän viittaavia lausuntoja on julkisuudessa esitetty.

Lue lisää: Scholzin arvostelu Saksassa kovenee, mutta liitto­kansleri pelkää panssari­vaunujen toimittamisen Ukrainalle johtavan ydin­sotaan

Toisen maailmansodan syyllisyydet ja traumat vaikuttavat maiden välillä yhä edelleen.

Muutkaan valtiojohtajat eivät yleensä kerro avoimesti kaikkea turvallisuuspolitiikan päätösten taustasta, ja sille on perusteensa. Scholzin ylimielisyys ja niukka ulosanti ovat kuitenkin nyt kiihdyttäneet huonoa kierrettä, johon hän on joutunut.

Toisen maailmansodan traumat vaikuttavat yhä.

Kristillisdemokraattinen oppositio oli pitkään asiasta hiljaa – ehkä siksikin, että puolue on kaikkea muuta kuin osaton Saksan surkeaan Venäjän-politiikkaan.

Nyt oppositio aikoo pakottaa Saksan kurssimuutokseen. Kristillisdemokraatit ovat tällä viikolla tuomassa liittopäiville päätöslauselmaesityksen, jossa asetoimitusten laajuutta ja vauhtia halutaan merkittävästi lisätä.

Kääntyykö Saksa, ja miten Scholz säilyttää kasvonsa?

Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Lue lisää: Saksassa oppositio yrittää vauhdittaa Ukrainan ase­toimituksia – Toimittava yhtä aktiivisesti kuin USA, sanoo oppositiojohtaja

Lue lisää: Lehti­tiedot: Saksan liitto­kansleri Scholz esti raskaiden aseiden toimituksia Ukrainaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide