Lääkärit voisivat pitää iltavastaanottoa terveyskeskuksissa

Britanniassa yleislääkärin työpäivä jakautuu eri tavalla kuin meillä Suomessa.

27.4. 2:00

Olen yleislääkäri, ja vuosia sitten minulla oli mahdollisuus toimia yleislääkärinä englantilaisessa pikkukylässä asuessani Oxfordshiressa.

Toimintaympäristö ja -kulttuuri olivat hyvin erilaisia verrattuna suomalaiseen terveyskeskusorganisaatioon kuten kaikki BBC:n lukuisia lääkärisarjoja televisiosta seuranneet ovat voineet huomata.

Brittisysteemissä yleislääkärin työpäivä jakautuu eri tavalla kuin meillä Suomessa. Aamupäivän vastaanoton jälkeen on toimistotyötä ja kotikäyntejä. Kello kuudentoista maissa iltapäivällä alkaa uudelleen potilasvastaanotto terveysasemalla ja se kestää 2–3 tuntia.

Tämä on hyvin erilainen tapa työskennellä verrattuna meidän terveyskeskustemme yleislääkäreihin, joista osa juuri tuohon aikaan siirtyy yksityisille lääkäriasemille pitämään omaa vastaanottoaan ammatinharjoittajina. Heidän potilaskuntansa muodostuu suurelta osin työterveyshuollon piirissä olevista kansalaisista, joilla on oikeus missä tahansa vaivassa hakeutua täysin oman harkintansa perusteella yleislääkärin vastaanotolle työnantajan kustannuksella. Kyse ei siis ole oman työterveyslääkärin vastaanotosta.

Näitä potilaita terveyskeskusten lääkärit tutkivat ja hoitavat iltaisin saaden siitä kohtuullisen rahallisen korvauksen.

Voisiko olla mahdollista, että tulevaisuuden sote-keskuksiin luodaan sellaiset työskentelyolosuhteet ja kompensaatiomallit, joiden avulla yleislääkärit pitäisivät iltavastaanottoa omilla työpaikoillaan näiden yksityisten lääkäriasemien sijasta? Sinne pääsisi ajanvarauksella tarvittaessa kuka tahansa kansalainen riippumatta työllistymistilanteestaan.

Pirkko Salokekkilä

yleislääkäri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide