Tiukoin ehdoin lahjoitetuista perinnöistä voi olla järjestöille enemmän haittaa kuin hyötyä

Testamenttilahjoituksista Ylen MOT-ohjelmassa annettu kuva ei vastannut omaa kokemustani järjestötyöstä tai tavanomaisesta tavasta tehdä testamentteja.

27.4. 2:00

Katsoin maanantain Ylen MOT-ohjelman, joka kertoi järjestöille tehdyistä testamenttilahjoituksista. Pitkän linjan järjestöammattilaisena en ollut uskoa silmiäni.

Ohjelma esitti testamenttilahjoitukset epäilyttävänä toimintana, jossa järjestöt vaanivat ikääntyneiden ihmisten viimeisiä pennosia. Vaikka testamenttilahjoituksia varmasti kalastellaan myös epäeettisin keinoin, ei tämä kuva kuitenkaan vastaa omaa kokemustani järjestötyöstä saati tavanomaisesta tavasta tehdä testamentteja.

Moni järjestö, muun muassa 130-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä Naisasialiitto Unioni, saa kiittää avokätisiä lahjoittajiaan siitä, että pitkäjänteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ylipäänsä mahdollista.

Ylen ohjelmassa annetaan myös luokattoman huonoja neuvoja testamenttilahjoituksen tekoon. Katsojaa ohjeistetaan olemaan mahdollisimman tarkka siinä, mihin lahjoitettuja varoja saa käyttää, jotta rahat eivät menisi ”kännykkälaskuihin tai sähkölaskuihin”.

Todellisuudessa tiukoin ehdoin lahjoitetuista perinnöistä voi olla järjestöille enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä testamenttiehdot sitovat järjestöä mahdollisesti vuosikymmeniä. Lahjoittaja saattaa esimerkiksi päätyä osoittamaan rahat hankkeelle, joka ei enää ole olemassa, tai muotoilemaan ehdot tavalla, joka nyt tuntuu järkevältä, mutta herättää 30 vuoden päästä lähinnä ihmetystä.

Olennaisempaa hyvässä testamentissa on, että testamentin tekijä on harkinnut tarkasti, millaiselle toimijalle haluaa omaisuutensa tai osan siitä jättää.

Sähkösopimukset ja puhelinliittymät ovat kaikille järjestöille tarpeellisia – nykyaikainen järjestötyö kun ei ole traktaattien raapustamista tuohelle päreen valossa.

Eekku Aromaa

pääsihteeri

Naisasialiitto Unioni ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide