Aikuinen on vastuussa vapun tunnelmasta

Jo pieni vauva aistii alkoholia nauttineen vanhemman muuttuneen käytöksen, tuoksun ja kodin tunneilmapiirin.

Alkoholimyynnissä vappu on Suomen kolmanneksi vilkkain juhlapyhä.

28.4. 14:00

Vappua on perinteisesti pidetty työväen ja opiskelijoiden juhlana, mutta vapputorit ja monenlaiset herkut ovat tehneet siitä kaiken kansan keväänaloitusjuhlan. Vappua odotetaan monessa perheessäkin innolla. Perinteisen siman rinnalle on noussut aikuisten laseissa kuohuviini, ja alkoholimyynnissä vappu onkin kolmanneksi vilkkain juhlapyhä. Alkoholia juodaan vappuna puistoissa, toreilla ja ravintoloissa, mutta myös kotona.

Koronapandemian myötä kulutuksen painopiste siirtyi yksityiseen elinpiiriin ja polarisoitui: hyvinvoivat vähensivät juomistaan, kun taas runsaasti juovat lisäsivät kulutusta entisestään. Jo ennen pandemiaa suurin osa kulutetusta alkoholista juotiin kodeissa, ja lapset toimivat juomisen todistajina liian usein.

Pandemia sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat horjuttaneet yleistä turvallisuudentunnettamme. Lapsi ei ehkä ymmärrä, mitä sota tarkoittaa, mutta hän aistii vanhemman huolen.

Aikuiselle alkoholi voi tuoda hetkellisen helpotuksen poikkeusajan tuomaan ahdistukseen, mutta lapsi kokee vanhemman alkoholinkäytön eri tavalla. Jo pieni vauva aistii vanhemman muuttuneen käytöksen, tuoksun ja kodin tunneilmapiirin, mikä vaikuttaa vauvan turvallisuudentunteeseen. Lapsi reagoi humaltuneeseen vanhempaan usein jo ennen kuin vanhempi itse kokee olevansa humalassa.

Arjen rutiinit tuovat turvaa, mutta myös juhla voi olla vahvistava hetki epävarmoina aikoina. Ilo ja leikki ovat tärkeitä voimavaroja niin lapselle kuin aikuiselle, ja vapun värikkyys ja karnevaalimaisuus antavat loistavat puitteet koko perheen yhteiseen juhlaan.

Piknikilläkin kaikkien laseihin voi alkoholin sijaan kaataa limsaa, mehua tai itse tehtyä simaa ja antaa juhlatunnelman kohota mieluummin yhdessäolon lämmöstä. Koska sitä tarvitsemme kaikki, sekä lapset että aikuiset.

Taru Karonen

asiantuntija, lapsiperheiden arjen tukeminen

Marttaliitto

Maria Hohenthal

lapsilähtöisen päihdetyön asiantuntija

Ensi- ja turvakotien liitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide