Kannattaa ajaa urien vieressä

Kun riittävä osa kaikista autoilijoista tekee näin, se vähentää merkittävästi teiden urautumista ja sitä myötä tarvetta asfaltoida teitä.

Tiet ovat talven jäljiltä monin paikoin huonossa kunnossa.

29.4. 2:00

Yksi Venäjän älyttömän hyökkäyksen seurauksia on ollut öljytuotteiden hintojen nousu. Kansalaisten kukkarossa se tuntuu suoraan tankatessa, mutta erittäin merkittävä seuraus tulee näkymään teiden pinnoissa.

Epävakaat talvet kuluttavat teihin reikiä, jotka pitää korjata. Suurin korjaustarve teihin syntyy kuitenkin urautumisesta. Kun tuhannet ja tuhannet tienkäyttäjät ajavat samoja jälkiä, tiehen syntyy kulutusuria, jotka jo sinällään ovat hankalia mutta joihin kerääntyvä vesi voi aiheuttaa hengenvaarallisen vesiliirron. Tähän on olemassa yksinkertainen, pientä harjoittelua ja tarkkaavaisuutta vaativa helpotus: opetella ajamaan uran vieressä. Olen itse tehnyt näin viimeiset puolitoista miljoonaa kilometriä, niin henkilöautolla kuin bussillakin.

Käytäntö helpottaa konkreettisesti heti. Uran pohjalla ajaminen tuntuu nykimisenä sivusuunnassa, mutta se häviää ajamalla sileällä tiellä. Lisäksi kun vaihtaa harkitusti ja tempomatta ajolinjaa omalla kaistalla, pitää olla koko ajan tietoinen, mitä tapahtuu auton takana ja sivuilla. Eli ajaminen on turvallista. Alkuun se vaatii pientä totuttelua, mutta siihen tottuu nopeasti. Ja kun riittävä osa kaikista autoilijoista tekee näin, se vähentää merkittävästi teiden urautumista ja sitä myötä tarvetta asfaltoida teitä. Eli meidän veronmaksajien kukkarotkin kiittävät tai vaihtoehtoisesti voidaan samalla rahalla pitää tiet paremmassa kunnossa. Lisäksi vesiliirron aiheuttamat vaaratilanteet vähenevät merkittävästi.

Pekka Kärkkäinen

Järvenpää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide