Kävelijöiden riesana liikenteessä on monenlaisia vekottimia

Jostain kumman syystä pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat – ja nyt ilmeisesti robotitkin – tuntuvat olevan päättäjien erityisessä suojeluksessa.

Alepa ja Starship Technologies esittelivät Suomen ensimmäistä kuluttajille tarkoitettua ruoan robottikuljetuspalvelua Espoossa 12. huhtikuuta.

27.4. 13:45

Nyt kun viimein ollaan päästy hengenvaarallisen liukkaista jalkakäytävistä, ilonamme ovat jälleen sähköpotkulautailijat, joista monet eivät näytä liikennesäännöistä piittaavan. Helsingin keskustassa kävelemisestä tulee taas herpaantumatonta ympärille katsomista, ettei vahingossa jää skuutin alle.

Espoossa täytyy pelätä kuljetusrobotteja, jotka kai periaatteessa väistävät kävelijöitä, mutta aiheuttavat kuitenkin hämminkiä, koska varmuutta siitä ei ole. Ja ihmisten täytyy väistellä niitä, kun tulee jokin vikatilanne.

Myös pyöräily aiheuttaa usein vaaratilanteita, kun pyöräilijät eivät halua soittaa kelloa ja käyttävät myös jatkuvasti jalkakäytäviä pyöräteinään.

Kävelemisestä on jostain kumman syystä tehty extreme-urheilua, vaikka se lienee paras tapa lisätä arkiliikuntaa, jonka vähenemisestä ollaan jatkuvasti huolissaan. Skuuttien vähäisistä päästöistä iloitaan, mutta eiväthän autoilijat niitä käytä, vaan ne, jotka aiemmin kävelivät ratikkapysäkiltä ravintolaan tai kotoa kaverille. Kävelijöiden päästöt lienevät kuitenkin kaikkein pienimmät.

Jostain kumman syystä pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat – ja nyt ilmeisesti robotitkin – tuntuvat olevan päättäjien erityisessä suojeluksessa. Vaikuttaa siltä, ettei kävelijöiden oikeudesta rauhalliseen, turvalliseen ja rentoon liikkumiseen välitä kukaan. Johtuisiko se siitä, että edellä mainittuihin liikkumismuotoihin liittyy yritystoimintaa, mikä halutaan nähdä aina myönteisessä valossa, vaikka se aiheuttaisikin oheishaittoja. Kävelijä kun kuluttaa vain kenkiään.

Minna Markkula

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide