Päihtyneen ja riehuvan potilaan kanssa voi pärjätä ammattitaidolla ja osaamisella

Useinkaan ihminen ei ole aggressiivinen tarkoituksella, vaan hän on jostain syystä hätääntynyt.

28.4. 2:00

Kaupunkisivuilla (HS 27.4.) kirjoitettiin riehuvista potilaista kuormana hoitohenkilökunnalle sote-alalla. Esimerkkitapauksena oli toisia potilaita ja hoitajia kohtaan uhkaavasti käyttäytynyt päihtynyt nainen viikonloppuna Töölön sairaalassa. Tämä oli järkyttänyt ja herättänyt pelkoa kanssaihmisissä.

Teemme Sininauha-konsernissa muun muassa haittoja vähentävää päihdetyötä. Se merkitsee monissa toiminnoissa aivan arkisena työnä yhteistoimintaa akuutistikin päihtyneiden ihmisten parissa. Omat havaintoni vuosien myötä ovat, että mitä enemmän päihtyneiden ihmisten kanssa on tekemisissä, sitä helpompaa on ymmärtää toisen toiminnanohjausta ja olla ottamatta henkilökohtaisesti toisen ajoittain huonoakin käytöstä. Tämä ei tarkoita, etteikö todellisiin vaara- ja uhkatilanteisiin tulisi puuttua. Turvallinen työpaikka ja ympäristö kuuluu kaikille.

Usein pätee vanha viisaus, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Moni päihderiippuvainen kohtaa julkisilla paikoilla epäkohteliasta suhtautumista jo pelkän olemuksensa perusteella. Moni on myös kertonut saaneensa omassa historiassaan huonompaa kohtelua, joskus myös suoranaista nimittelyä, myös esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstöltä. Melkeinpä jokaisella on taustalla huonoja kokemuksia ja ohi katsomisen kokemusta, vaikka olisi itse käyttäytynyt hyvin.

Olisi korkea aika nähdä päihderiippuvuus sairautena, ei moraalisena puutteena ja vajavuutena. Tarvitsemme opastusta päihtyneiden ihmisten kanssa asioimiseen. Useinkaan ihminen ei ole aggressiivinen tarkoituksella, vaan hän on jostain syystä hätääntynyt. Ammattitaidolla ja osaamisella pystyy pitkälle välttämään fyysiseksi eskaloituvat konfliktitilanteet. Päihtymyksen alla on usein pelokas ja ujo ihminen, jonka saa rauhoittumaan jonkun kanssaihmisen rauhoittava olemus ja kiinnostus.

Voisimmeko saada terveydenhuollon päivystystilanteisiin enemmän päihdetyöhön erikoistuneita vapaaehtoisia tai työntekijöitä, jotka toimisivat paikan päällä asiakkaan ja henkilökunnan välisenä puskurina haastavia tilanteita varten? Esimerkkinä tulee mieleen Stop Huumeille ry:n Fattaluuta-käytäntö. Siinä koulutettu kokemusasiantuntija tai vertaistukihenkilö voi lähteä ihmisen mukana virastoasioinnille kohtaamisen helpottamiseksi.

Jenni Tuulensuu

asiantuntija, yhteisöpappi

Sininauhasäätiö ja Sininauha oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide