Kela joustaa, jos tartuntatautipäivärahaan tarvittava terveydenhuollon selvitys viivästyy

Jos asiakkaan hakemus on hylätty terveydenhuollon selvityksen puuttumisen vuoksi, Kela käsittelee hakemuksen uudestaan, kun selvitys on saatu.

29.4. 2:00

Nimimerkki ”Koronan pitkän kaavan mukaan sairastanut” (HS Mielipide 26.4.) kirjoitti Kelan hylänneen tartuntatautipäivärahahakemuksen, koska hän ei ollut esittänyt tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöstä työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista. Hän myös ihmetteli, miten voi toimittaa päätöksen, jota ei ole itsekään vielä saanut.

Tartuntatautipäivärahan myöntäminen perustuu tartuntatautilakiin ja sairausvakuutuslakiin. Terveydenhuollosta saatava selvitys on välttämätön, jotta tartuntatautipäiväraha voidaan myöntää.

Kelassa on otettu huomioon, että tartuntatautipäivärahan liitteeksi tarvittava terveydenhuollon selvitys saattaa viivästyä. Asiakkaalla on mahdollisuus pyytää lisäaikaa selvityksen toimittamiselle. Tällöin päätös annetaan vasta sovitun määräajan jälkeen.

Jos asiakkaan hakemus on hylätty terveydenhuollon selvityksen puuttumisen vuoksi, Kela käsittelee hakemuksen uudestaan, kun selvitys on saatu.

Sairausvakuutuslakiin tehdyn väliaikaisen muutoksen myötä tartuntatautipäivärahan saaminen ei enää edellytä tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemää päätöstä, vaan hakemuksen liitteeksi käy myös muun lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan todistus luotettavasti todetusta koronavirustartunnasta ja suosituksesta olla poissa työstä tartunnan leviämisen riskin vuoksi. Koronavirustartunnan luotettava toteaminen tarkoittaa laboratoriovarmistettua pcr- tai antigeenitestiä.

Tartuntatautipäivärahan hakuaikaa on myös pidennetty väliaikaisesti kahdesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Väliaikaiset muutokset ovat voimassa 30.6.2022 saakka ja ne koskevat työstä poissaoloa, joka on alkanut 1.1.2022 tai sen jälkeen.

Milla Kaitola

etuuspäällikkö, Kela

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide