Kestävän rauhan rakentamiseen tarvitaan feminististä ulkopolitiikkaa

Tasa-arvoa edistävä ulkopolitiikka ei ole ristiriidassa Suomen sotilaallisen turvallisuuden kanssa.

30.4. 2:00

Synkkenevä turvallisuuspolitiikan tilanne ja maailmanlaajuiset kriisit vaikuttavat eniten haavoittuvassa asemassa oleviin. Kriiseissä naisia uhkaavat kuolemanvaaran lisäksi muun muassa seksuaalinen väkivalta ja ihmiskauppa. Muita vaarassa olevia ihmisryhmiä ovat lapset ja erityisesti tytöt, ikääntyneet, vammaiset henkilöt sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Systemaattinen ja läpileikkaava tasa-arvon edistäminen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa auttaisi varmistamaan, että Suomella on konkreettiset keinot valmiina toimia akuuteissa kriiseissä tasa-arvon edistämiseksi.

Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta luovutti vastikään ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) suosituksensa tasa-arvoa ihmisoikeusperusteisesti ja intersektionaalisesti edistävän ulkopolitiikan käyttöönotosta Suomen ulkopolitiikassa. Suosituksissa esitetään, että ulkoministeriö ryhtyy laatimaan ulkosuhteita koskevaa tasa-arvostrategiaa- ja suunnitelmaa, johon sisältyy koko ulkoasiainhallintoa koskevat, läpileikkaavat keinot tavoitteisiin pääsemiseksi sekä seurantajärjestelmä, indikaattorit ja raportointi.

Feministiseen ulkopolitiikkaan on sitoutunut jo ainakin yhdeksän maata kaikkialta maailmasta. Maita yhdistää suunnitelmallinen työ tasa-arvon integroimiseksi koko ulkoasiainhallintoon.

Parhaillaan feministiseen ulkopolitiikkaan sitoutuneet EU-maat Ruotsi, Ranska, Saksa, Espanja ja Luxemburg kokoavat verkostoa, johon Suomea ei ole kutsuttu mukaan. Emmanuel Macronin valinta jatkokaudelle Ranskan presidentinvaaleissa takaa jatkuvuuden myös maan feministiselle ulkopolitiikalle. Jos Suomi haluaa olla tasa-arvon kärkimaa ja mukana kansainvälisessä vaikuttamisessa, emme saa jäädä tällaisten edelläkävijöiden verkostojen ulkopuolelle.

Tasa-arvoa edistävä ulkopolitiikka ei ole ristiriidassa Suomen sotilaallisen turvallisuuden kanssa. Päinvastoin kestävän rauhan rakentamiseen tarvitaan myös inhimillistä turvallisuutta. Venäjän raukkamainen ja tuomittava hyökkäys Ukrainaan on samalla hyökkäys demokratiaa ja ihmisoikeuksia vastaan. Kestävien yhteiskuntien turvaaminen edellyttää systemaattista ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämistä.

Nyt jos koskaan Suomen on aika sitoutua tasa-arvoa läpileikkaavasti edistävään ulkopolitiikkaan, jolla vauhditetaan Suomen ulkopolitiikan tavoitteita naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi kaikkialla maailmassa.

Eva Biaudet

puheenjohtaja, kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta

Terhi Heinilä

pääsihteeri, Naisjärjestöjen keskusliitto

ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan sukupuolten tasa-arvotyöryhmän puheenjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide