Katsomusopetuksen ei pidä olla uskontojen opetusta

Tieto uskonnoista kuuluu yleissivistykseen, mutta ne ovat ovat vain pieni osa katsomusten laajaa kirjoa eivätkä nuorten elämässä keskimäärin kovin keskeisiä.

29.4. 2:00

Keskustelu koulujen katsomusopetuksesta on erikoista. Yleisesti ajatellaan, että hyvä katsomusopetus olisi lähinnä uskontojen käsittelyä.

Tämä oli pohjavire myös Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (27.4.), joka kannatti yhteistä katsomusainetta. Vain siitä varoiteltiin, että kristinusko voi painottua liikaa muihin uskontoihin verrattuna.

Toistuvasti unohtuu, että katsomuskysymykset eivät enimmäkseen liity uskontoihin. Hyvässä katsomusopetuksessa pohditaan esimerkiksi, miten erottaa tiedon perustelemattomista väitteistä, mikä on oikein ja väärin, mikä on elämässä tärkeää ja tavoiteltavaa, mistä identiteetti ja maailmankatsomus rakentuvat ja niin edelleen.

Katsomustunneilla kannattaa pohtia taiteen, tieteen ja esimerkiksi median ja politiikan vaikutusta omiin arvoihin ja asenteisiin. Samoin on hyvä tunnistaa esimerkiksi niitä kognitiivisia vääristymiä, jotka vinouttavat maailmankuvaamme.

Uskonnoistakin pitää katsomusopetuksessa puhua – tieto niistä kuuluu yleissivistykseen – mutta ne ovat ovat vain pieni osa katsomusten laajaa kirjoa eivätkä nuorten elämässä keskimäärin kovin keskeisiä.

Omituista on sekin, että kouluopetus kyllä pohjaa tieteelliseen maailmankatsomukseen, mutta katsomusopetuksen halutaan ankkuroituvan uskontoihin.

Yhteinen katsomusaine helpottaisi opetuksen järjestämistä, ja oikein toteutettuna se olisi myös pedagogisesti perusteltu. Mutta silloin sen lähtökohtana eivät olisi uskonnolliset opit.

Nyt näyttää valitettavasti siltä, että yhteisaine tarkoittaisi käytännössä elämänkatsomustiedon lakkauttamista ja kaikkien siirtämistä uskontovetoisen aineen piiriin. Sellaista menneen maailman ratkaisua on vaikea kannattaa.

Arno Kotro

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide