Yhteinen katsomusaineiden opetus on jo testattu toimivaksi

Pyörää ei nyt tarvitse keksiä uudelleen.

3.5. 2:00

Peruskoulun oppilaan lukujärjestyksessä on uskontoa tai elämänkatsomustietoa yleisimmin vain tunti viikossa. Rehtorin työnä on järjestää tätä varten opetus luterilaisen, ortodoksisen, katolisen, islamilaisen, elämänkatsomustiedon ja tarvittaessa myös useiden muiden uskontokuntien oppilaille.

Tehtävään kuuluu esimerkiksi kaikkien tarvittavien katsomusopettajien rekrytointi, perehdytys ja palkkaus sekä eri katsomusaineiden oppilasryhmien kokoaminen ikätason mukaisesti, opetustilojen määrittäminen kullekin ryhmälle, opetuksen laadun valvominen, tarvittaessa myös sijaisten etsiminen ja palkkaaminen ja monet muut lukuisat asiat.

Monta kertaa tuli mietittyä, miksi juuri tämä yhden tai korkeintaan kahden viikkotunnin tunnustuksettoman katsomuksellisen opetustunnin järjestäminen voikaan työllistää näin paljon. Tosiaan: jo vuodesta 2004 uskonnon opetus on ollut lakisääteisesti tunnustuksetonta.

Ratkaisuna useat helsinkiläiset koulut ja yliopiston pedagogiset asiantuntijat lähtivät mukaan hankkeeseen nimeltä kaikille yhteinen katsomusaineiden opetus. Tulokset ja kokemukset olivat erinomaiset, onhan maassamme koulutetut opettajat, joilta onnistuu erinomaisesti erilaisten katsomustaustojen ja myös vähemmistöjen oikeuksien huomioiminen. Lisäksi tukenamme olivat opetussuunnitelmat ja rakenteet valvoa opetuksen sisältöä ja laatua.

Laatimamme opetuksen malli korosti eri uskontojen ja katsomusten ymmärtämisen ja vuoropuhelun tärkeyttä. Katsomusopetus toi eri tavoilla ajattelevat oppilaat yhteen, ja vuorovaikutus oli kerrassaan innostavaa ja antoisaa sekä oppilaille että opettajille.

Mielestäni pyörää ei nyt tarvitsisi keksiä uudestaan, vaan päivittää ripeästi käyttökelpoiseksi tämä hyväksi koettu rakenne.

Marjaana Manninen

entinen rehtori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide