Venäjän uhitteluun on syytä varautua

29.4. 2:00

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että oletettavasti toukokuun puolivälin tienoilla tehdään Suomen Nato-päätös, ja samalla alkavat piinaviikot.

”Venäjä on toistuvasti viestinyt vasta-askelista, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Niitä on tulossa jo hakuprosessin aikana.”

”Keskiviikkona saatiin ensimmäinen viite siitä, mitä on tarjolla: Kremliä lähellä oleva Izvestija-lehti uutisoi, että Venäjän duumassa on valmius irtisanoa Saimaan kanavan vuokrasopimus.”

”Neuvostoliitto vuokrasi kanava-alueen rajan molemmin puolin Suomelle pitkällä vuokrasopimuksella 1960-luvun alussa, yya-sopimuksen syvinä vuosina. – – Kanava oli ikään kuin pikkukorvaus siitä, että jatkosodan jälkeen menetettyä Karjalaa ei saatu enää takaisin.”

”Uhkailu sopimuksen irtisanomisella kertoo siitä, että Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa on alkamassa kylmä kausi, jonka pituutta ei kukaan osaa ennustaa.”

”Mitä sitten on odotettavissa? Varmasti ainakin kyberhyökkäyksiä, joilla pyritään häiritsemään yhteiskunnan toimintoja ja palveluja.”

”Esimerkistä käyvät vaikkapa pankkipalveluiden lamautusyritykset. Toisaalta rajan takana voi tapahtua joukkojen teatraalista liikuttelua eli kansanomaisesti sanottuna telaketjujen kolinaa, ja Venäjän laivasto voi yrittää häiritä Suomen ja Ruotsin kauppamerenkulkua. Ilmatilan loukkauksia nähdään, ne voivat suuntautua syvemmälle Suomen ilmatilaan sekä olla entistä provokatiivisempia.”

”Suomen puolustusvoimat ovat hyvässä iskussa, ja kyberiskuihin varautuminen on huippuluokkaa. Suomi kestää hyvin häirinnän, mutta henkisesti Nato-jäsenyyden hakuprosessi Venäjän uhkailuineen voi olla monelle raskasta aikaa.”

”Koronapandemian aikana kriisiviestintä tuli tutuksi. Nyt sitä tarvitaan kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Oikea-aikainen tieto ja ohjeistukset viranomaisilta sekä laadukas journalismi ovat tärkeässä asemassa somekanavien tarjoaman öyhötyksen ja vaikuttamisyritysten vastapainoksi.”

”Suomessa ei ole viime vuosikymmeninä totuttu elämään sotilaallisesti pullistelevan itänaapurin vieressä, mutta nyt tämä on totisinta totta.”

Savon Sanomien mukaan Saimaan kanavan sulkeutuminen olisi iso haitta itäsuomalaiselle elinkeinoelämälle.

”Kuljetukset siirtyvät järvireitiltä raiteille ja maanteille.”

”Saimaalle on viime vuosina tuotu lähinnä puuta, mutta vientiin on lähtenyt lannoitteita, paperia, sellua ja terästä. – – Viime vuonna kanavan kautta kulki rahtia yli 1,2 miljoonaa tonnia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide