Miksi hoitajapulaa ei ole ratkaistu?

Alan ongelmat ovat olleet vuosia päättäjien tiedossa, ja osa ratkaisuvaihtoehdoistakin on ollut tiedossa.

1.5. 2:00

Uutisissa kerrotaan, että monessa terveyskeskuksessa ja hoitolaitoksessa ei ole vielä yhtään kesäapulaista tulossa. Hoitoalalta poistuu lähivuosina merkittävä osa hoitajia ansaitsemalleen eläkkeelle. Monet hoitajat ovat vaihtaneet tai ovat vaihtamassa töihin eri alalle. Ammattiyhdistykset uhkaavat jo toista kertaa joukkoirtisanomisilla. Ne, jotka vielä ovat töissä hoitoalalla, joutuvat tekemään myös niin sanottuja aputöitä, kuten siivousta, pyykinpesua ja ruokahuoltoa. Palkkauksen tasoa ei ole pystytty nostamaan lupauksista huolimatta. Työilmapiiri ei ole kannustava, yhteistyöhakuinen.

Miksi päättäjät eivät ole moneen vuoteen tunnistaneet, hyväksyneet ongelmaa ja ryhtyneet korjaustoimenpiteisiin? Hallitukset vain työstävät uusia ja tiukempia hoitajamitoituksia. Miksi samaan aikaan, kun päätettiin hoitajamitoituksesta, ei käynnistetty projektia hoitajien määrän kasvattamiseksi? Koulutuksen uudistamiseksi, hoitoalan imagon parantamiseksi, palkkatason korjaamiseksi viiden vuoden palkkaohjelmalla, työnjaon uudistamiseksi antamalla osa lääkärin tehtävistä hoitajille, työilmapiirin parantamiseksi, tiimityön ja omalääkärityön hyödyntämiseksi ja julkisen terveydenhuollon ja yksityisen yhteistyön parantamiseksi.

Alan ongelmat ovat olleet vuosia päättäjien tiedossa, ja osa ratkaisuvaihtoehdoistakin on ollut tiedossa. Miksi nyt, kun juuri koronaviruspandemiasta ollaan selviämässä, ajetaan täysillä päin seinää? Tämä ongelma olisi pitänyt ratkaista ennen uutta sotea. Uskon, että poliittiset väännöt ovat vaikeuttaneet ratkaisua. Olisi pitänyt toimia samoin kuin puolustusselonteossa yli puoluerajojen. Olisi pitänyt synnyttää terveyspalvelujen selonteko, vaikka aina kolmen neljän vuoden välein eli jokainen hallitus joutuisi sen vuorollaan päivittämään.

Hoitajat ovat paremman palkkansa ja paremmat työolosuhteensa ansainneet.

Pekka Rusila

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide