Dieselvero kuristaa dieselautoilijoita kohtuuttomasti

Dieselverosta on tullut rangaistusvero, joka ei ole omiaan nopeuttamaan autokannan sähköistymistä.

Bensiinilaatujen hintoja Lauttasaaren Shellillä Helsingissä 14. huhtikuuta.

2.5. 2:00

Dieselvero ei enää puolla paikkaansa. Kun dieselvero otettiin käyttöön, sillä kompensoitiin dieselin ja bensan hintaeroa. Nyt sekä bensiinin että dieselin hinta on noussut voimakkaasti ja diesel on jopa kalliimpaa kuin bensiini.

Tässä tilanteessa dieselin käyttövoimaverosta pitäisi luopua pikaisesti, sillä tilanne rasittaa dieselautolla ajavien taloutta kohtuuttomasti, puhumattakaan ammattiautoilijoiden ahdingosta. Dieselverosta on tullut rangaistusvero, joka ei ole omiaan nopeuttamaan autokannan sähköistymistä.

Vaikka dieselautojen osuus autojen ensirekisteröinnistä on laskenut tasaisesti viime vuosina, dieselkäyttöisiä autoja on edelleen paljon liikenteessä.

On kaunis ajatus, että kaikki dieselautoilijat vaihtavat kulkuneuvonsa sähköautoon tai edes hybridiin. Käytännössä monellakaan ei ole siihen varaa, vaikka kiinnostusta vaihtoon olisikin, varsinkin nyt, kun inflaatio kiristää taloutta.

Kallistunut dieselin hinta ja dieselvero muodostavat yhdistelmän, joka kuristaa kohtuuttomasti dieselautolla ajavia. Nyt pitäisi eri toimilla parantaa ihmisten ostovoimaa eikä heikentää sitä.

Sari Savela

kauppatieteiden maisteri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide