Tasavero olisi pienituloisille parempi

Verossa olisi kiinteä verotettavan tulon alaraja esimerkiksi 20 000 euron kohdalla.

30.4. 2:00

Työ tuottaa nykyään moninkertaisesti enemmän kuin sata vuotta sitten. Tuottavuuden kasvu on teknologisen kehityksen – ei työmäärän lisääntymisen tai työn tehokkuuden – ansiota. Tämän vuoksi monet työvoimavaltaisella alalla työskentelevät ansaitsevat koulutukseen ja vastuuseensa nähden liian vähän ja vastaavasti esimerkiksi teollisuudessa työskentelevät ansaitsevat liian paljon.

Hoiva- ja opetusalan työtä ei ole edes mielekästä mitata tuottavuuden kautta.

Pienituloisten kannalta nykyisenlaista progressiivista tuloveroasteikkoa parempi olisi mielestäni tasavero, jossa olisi kiinteä verotettavan tulon alaraja esimerkiksi 20 000 euron kohdalla. Alarajan ylittävistä tuloista perittäisiin veroa vakioprosentin mukaan, joka voisi mukailla nykyistä pääomatuloveroprosenttia.

Tämä tietysti keventäisi myös kaikkien suurituloisempien verotusta mutta poistaisi monta kannustinloukkua ja tekisi työn tekemisestä kannattavampaa, kun suurituloisen lisätuloja verotettaisiin aina samalla vakioprosentilla eikä pienituloisen lisätuloja verotettaisi ollenkaan. Kyseisellä veromallilla pienituloisten nettotulot kasvaisivat eikä kirurgin kannattaisi maalata omaa taloaan.

Mikko Laine

yrittäjä ja luokanopettaja

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide