Hauskaa vappua kaikille!

30.4. 2:00

Mielipidekirjoitus (29.4.) ”Aikuinen on vastuussa vapun tunnelmasta” toi hienosti esille vapunviettoon liittyvän alkoholin käytön kielteisiä puolia. Niinkin varhain kuin jo 1600-luvun lopulla Suomessa oltiin erityisen huolissaan tapojen turmeltumisesta, jolloin myös ensimmäisen kerran kiinnitettiin huomiota erityisesti tupakointiin ja alkoholin käyttöön.

Piispa Gezelius julkaisi vuonna 1670 suomennoksen Erasmus Rotterdamilaisen käyttäytymisoppaasta Cullainen kiria, nuorucaisten tapain sijwollisudest. Kirjassa annettiin nuorille ohjeita sekä pukeutumisesta että erilaisiin tilanteisiin liittyvästä käyttäytymisestä. Kirjan yksi tärkeimmistä ohjeista liittyi kuitenkin alkoholin käyttöön, jossa ohjeistettiin erityisesti alkoholia juovia poikia. Kirja muistutti, että viinan juonnista aiheutui sen käyttäjälle ruostuneet hampaat, riippuvaiset posket, punaiset silmät, hämmästyväisen ilmeen ja ennenaikainen vanhuus. Miten mahtaa olla, vähentäisivätköhän tänä vappuna tällaiset varoitukset alkoholin käyttöä?

Kaikesta huolimatta oikein hauskaa vappua kaikille!

Juha Javanainen

historioitsija, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide