Näin edunvalvojan määräämisprosessi etenee

Asian käsittely ei koskaan pääty siihen, jos ilmoituksen kohde ei vastaa hänelle lähetettyyn lausumapyyntöön.

9.5. 2:00

Nimimerkki Huolestunut (HS Mielipide 27.4.) arvosteli erityisesti Helsingin kaupungin toimintaa muistisairaiden asioiden hoitamisessa. Koska kirjoittaja viittasi myös edunvalvojan määräämisasian käsittelyyn, haluan holhousviranomaisena toimivan Digi- ja väestötietoviraston (DVV) puolesta selventää, miten edunvalvojan määräämisprosessi etenee.

Kuka tahansa voi ilmoittaa DVV:lle siitä, jos joku henkilö tarvitsee edunvalvontaa. Yleensä ilmoitus tulee henkilön läheisiltä tai kunnalliselta sosiaalitoimelta. Ilmoituksen saatuaan DVV lähettää henkilölle tiedon asiasta ja varaa mahdollisuuden kommentoida tehtyä ilmoitusta. Tässä vaiheessa DVV:llä ei useinkaan ole vielä henkilön lääkärinlausuntoa, eikä siten myöskään tarkempaa tietoa tämän terveydentilasta.

Asian selvittämiseksi DVV hankkii lääkärinlausunnon, kuulee henkilön läheisiä ja pyytää mahdollisesti muita selvityksiä. Kaikkien näiden selvitysten pohjalta DVV arvioi, tarvitseeko henkilö edunvalvontaa. Tarvittaessa DVV tekee tuomioistuimelle hakemuksen edunvalvojan määräämiseksi.

Kaikissa tapauksissa ilmoituksen kohteena olevan henkilön ei voida katsoa tarvitsevan edunvalvontaa. Aina DVV ei myöskään saa riittäviä selvityksiä. Tällöin asian käsittely DVV:ssä voi päättyä. Asian käsittely ei kuitenkaan koskaan pääty siihen, jos ilmoituksen kohde ei vastaa hänelle lähetettyyn lausumapyyntöön.

Ennakkoon tehty edunvalvontavaltuutus on perinteistä edunvalvontaa kevyempi vaihtoehto järjestää omien asioiden hoito siltä varalta, että oma toimintakyky heikkenee esimerkiksi sairauden, onnettomuuden tai sairauskohtauksen vuoksi. Edunvalvontavaltuutuksessa voi itse etukäteen määrätä, kenet valtuuttaa hoitamaan asioitaan, mitä asioita haluaa valtuutetun hoitavan ja miten asioiden hoitoa valvotaan. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan, kun DVV vahvistaa sen valtuutetun hakemuksesta.

Aila Heusala

yksikön johtaja

Digi- ja väestötietovirasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide