Avoimeen virkaan tulisi ensisijaisesti palkata työtön työnhakija

Työttömiltä kysyttäessä epäkohta kuuluu olevan, ettei työpaikkoihin haluta työttömiä vaan jo töissä olevia.

1.5. 2:00

Jokseenkin jokainen työllisyystoimista päättävä tuntuu murehtivan sitä, kuinka on samanaikaisesti runsaasti vapaita työpaikkoja ja työttömiä työnhakijoita. Toistuvasti myös puhutaan siitä, kuinka työttömiä pitäisi kannustaa hakeutumaan töihin. Työttömiltä kysyttäessä epäkohta kuuluu olevan ennemmin se, ettei työpaikkoihin haluta työttömiä vaan jo töissä olevia.

Työttömyysturvan leikkauksia ja muita muka-aktivoivia toimia tehokkaampi työllistämisen tapa olisi antaa vapaat työpaikat työttömille. Yksityisiä yrityksiä sellaiseen ei sovi pakottaa, mutta valtion ja kuntien virastot voisi velvoittaa palkkaamaan avoimeen virkaan tai toimeen ensisijaisesti työttömän työnhakijan. Työssä olevan voisi valita siinä tapauksessa, että pätevyysvaatimukset täyttävää työtöntä ei olisi saatavissa.

Turha pelätä, että hakijoiden tasa-arvo putoaisi heikommalle tasolle kuin millä se on nyt. Pari vuosikymmentä sitten olin itsekin muutaman vuoden töissä valtion virastossa. Olin saanut paikan, koska henkilö, jolle se oli pedattu, ei halunnutkaan sitä. Muistan ihmetelleeni, kuinka hakemuksia oli tullut vain viisi, kun toista saman alan paikkaa haettuani sain kuulla hakemuksia tulleen noin kahdeksankymmentä – tyypillinen luku noina aikoina. Ilmeisesti minun lisäkseni neljä muutakin hakijaa oli ollut tietämätön siitä, että valtion viraston paikka oli ollut julkisessa haussa ainoastaan muodollisesti. Toki samassa virastossa oli toisinaan myös aidosti haettavana olevia työpaikkoja. Yhden sellaisen osalta sain kuulla, että ”ei me siihen työtöntä oteta”.

Mutta jospa otettaisiin. Vaikka omat kokemukseni valtion palveluksesta ovat kahdenkymmenen vuoden takaa, en usko käytäntöjen olennaisesti muuttuneen.

Juhani Havukainen

Salo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide