Bitcoineilla Ukrainan koulutusjärjestelmä kuntoon

Koulut ja koulutus jäävät helposti muiden kiireellisten tarpeiden jalkoihin.

4.5. 2:00

Helsingin Sanomat varoitteli (Pääkirjoitus 29.4.) valtiovarainministeriä pitämään ”näpit irti Ukrainan rahoista”, joita Suomi on luvannut lahjoittaa Ukrainalle noin 70–80 miljoonan euron edestä.

Ukraina on varmasti ansainnut ja tarvitsee kaiken tuen jokaista bitcoinia myöten. Vakavasti tulisi kuitenkin harkita, että Suomi ei lähettäisi jokaista bitcoinista saatua euroa sellaisenaan. Myös useimpien muiden valtioiden avustuspaketit sisältävät sitoutumisen Ukrainan tukemiseksi useiden vuosien ajan.

Rahan sijaan osa Suomen avustuksesta voitaisiin käyttää koulutusosaamisen, opetusteknologian, uusien oppikirjojen ja -tarvikkeiden kustannuksiin, jolloin Suomen apu olisi saatavissa Ukrainan yhteiskunnan uudelleenrakentamiseen heti, kun sen aika on. Tämä työ voitaisi aloittaa välittömästi yhdessä Suomeen jo saapuneiden ukrainalaisten opettajien kanssa.

Ukrainaan suoraan lahjoitettavilla rahoilla on varmasti monia tärkeitä käyttökohteita. Koulut ja koulutus jäävät helposti muiden kiireellisten tarpeiden jalkoihin. Puheessaan Suomen eduskunnalle presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi, että kouluja, päiväkoteja ja yliopistoja on tuhottu. Hän pyysi Suomea mukaan Ukrainan koulutusjärjestelmän rakentamiseen ja uudistamiseen.

Vastataan tähän toiveeseen suomalaisella osaamisella ja avustuksella. Kokemuksemme on osoittanut, että koulutukseen sijoitettu euro palautuu moninkertaisena takaisin yhteiskuntaan. Jos Suomi käyttäisi merkittävän osan nyt lahjoitettavista varoista ukrainalaisen koulutuksen ja koulutusjärjestelmän uudistuksen tukemiseen, olisi lahjoituksen arvo nostettavissa pidemmällä aikavälillä moninkertaiseksi nyt ehdotettuun bitcoin-lahjoitukseen verrattuna.

Jouni Kangasniemi

ohjelmajohtaja

Education Finland, Opetushallitus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide