Kaupunkimetsät suojaavat myös katupölyltä

Katupöly liittyy aikamme suurimpiin uhkiin: ilmastokriisiin ja luontokatoon. Poikkeukselliset sääolot lisäävät hiekoitustarvetta ja hankaloittavat katujen puhdistusta.

10.5. 2:00

Katupöly todistetusti lisää kuolleisuutta ja riskiä sairauksiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ulkoilman pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa noin 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain ja moninkertaisen määrän terveyshaittoja.

En ole allergikko, en ole polttanut yhtäkään savuketta elämäni aikana enkä edes sairastanut koronaa. Silti lenkin jälkeen yskittää. Katupölyä on mahdotonta välttää. Puut auttaisivat, mutta niitä ei paljon näy – edes viheralueilla.

Terveyshaittojen vähentämiseksi THL suosittelee välttämään ulkoilua pahimmin pölyävillä alueilla tai jopa olemaan kokonaan ulkoilematta. Voin siis valita, haluanko hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauden katupölystä vai liikunnan puutteesta. Myös maskin käyttöä suositellaan.

Ympäristö, jossa liikkumista ilman maskia tulee välttää ja joka aiheuttaa perusterveelle ihmiselle oireita, ei kuulosta terveelliseltä. Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Silti Helsinki kaavoittaa asuntoja ja jäähalleja metsien päälle, vaikka kaupunkilaiset vastustavat lähimetsien hakkaamista ja kaupunkistrategia lupaa lisää luonnonsuojelua ja vehreyttä.

Traficomin suositusten mukaan katupöly pitäisi huomioida kevyen liikenteen reittien suunnittelussa ja katujen puhdistus tehdä mahdollisimman pian. Helsingissä pyörä- ja autoteiden välissä on korkeintaan vähän nurmikkoa, mutta ei mitään pölyä pysäyttävää kasvillisuutta. Katujen puhdistuksen kerrotaan venyvän jopa kesäkuulle asti.

Katupölyongelmaa ei ratkaista käskemällä ihmisiä pysymään sisällä koko kevään tai ulkoilemaan maski päällä. Katupöly liittyy aikamme suurimpiin uhkiin: ilmastokriisiin ja luontokatoon. Poikkeukselliset sääolot lisäävät hiekoitustarvetta ja hankaloittavat katujen puhdistusta. Voimistuvat tuulet ja kasvillisuuden puute saavat pölyn lentämään tehokkaasti. Lähimetsien katoaminen tekee pölyävien paikkojen välttelyn mahdottomaksi.

Myönteistä on, että eri ongelmia voidaan torjua samoilla keinoilla: suojelemalla kaupunkimetsät ja istuttamalla runsaasti puita ulkoilureiteille ja ajoratojen varsille. Puut suojaavat paitsi katupölyltä myös kylmältä viimalta ja toisaalta auringon paahteelta ja ultraviolettisäteilyltä. Lisääntynyt lähiluonto, puhtaampi ilma ja paremmat ulkoliikuntamahdollisuudet vaikuttaisivat myönteisesti myös ihmisten fyysiseen kuntoon ja mielenterveyteen.

Jonna Railio

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide