Antakaa nurmikoiden ja niittyjen kukkia

Nurmikon turhanpäiväinen leikkaaminen vaikuttaa olevan kansanhuvia niin kaupungin alueilla kuin yksityispihoillakin.

Mehiläiset tarvitsevat kukkien mettä ja siitepölyä ravinnoksi.

4.5. 2:00

Nurmikoita on Helsingissä ja muuallakin runsaasti. Pian ne kasvavat ja kukkivat, paitsi jos kukat leikataan pois.

Kevään kukkia ovat esimerkiksi mukulaleinikki, käenrieskat ja valkovuokko. Kesällä lajisto on monipuolisempi, voidaan mainita niittyhumala, apilat, voikukka ja syksyisempi syysmaitiainen.

Pölyttäjät, esimerkiksi kimalaiset, mehiläiset ja perhoset, tarvitsevat kukkien mettä ja siitepölyä ravinnoksi. Leikkaamaton nurmikko on kynittyä rikkaampi muultakin eliöstöltään, etenkin hyönteisistä ja niitä syövistä linnuista.

Nurmikon turhanpäiväinen leikkaaminen vaikuttaa olevan kansanhuvia niin kaupungin alueilla kuin yksityispihoillakin. Monimuotoisuuden vähenemisen lisäksi leikkaaminen on esteettinen haitta. Nykykesät kuivattavat leikatut nurmikot erittäin nopeasti. Usein nurmikko leikataan juuri, kun apilat ovat alkaneet kukkia. Kukkien, mehiläisten ja kimalaisten sijaan saadaan kuivahtunut ruskea alue.

Helsingin kaupunki on tehnyt päätöksiä monimuotoisuudesta ja ilmastohätätilasta. Nämä päätökset eivät näy kaupunkiluonnossa. Metsiä hoidetaan vanhanaikaisten, talousmetsiin kehitettyjen periaatteiden mukaan. Niityt, nurmikot ja pientareet jyrätään onnettomiksi nurmikoiksi.

Helsingin kaupunki tiedottaa kovasti hyönteishotelleista, monimuotoisuuskadosta tai sadan puun istuttamisesta. Tiedotus elää omassa virtuaalimaailmassa, oikeassa todellisuudessa kaupunkiluontoa mitätöidään moottorisahoilla, ruohonleikkureilla ja yli-innokkaalla siistimisellä.

Kaupunkialueiden monimuotoisuus lisääntyy hallitulla hoitamattomuudella. Antaa luonnon itse kasvaa ja kehittyä. Luonnon kurittamisen vähentäminen säästää merkittävällä tavalla kaupungin varoja parempaan käyttöön.

Antti Koli

Vuosaari, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide