Myös työnantajilta on vaadittava aktiivisuutta

4.5. 2:00

Helsingin Sanomissa esiteltiin (30.4.) sinnikäs Maarit Korhonen, joka erittäin aktiivisesta työnhausta huolimatta on ollut 13 vuotta työttömänä. Välityömarkkinat eivät ole osoittautuneet ratkaisuksi, sillä muutamat työllistämisjaksot eivät ole tarjonneet kestäviä polkuja työelämään.

Korhosella on siis aikamoinen aukko cv:ssään. Siitä huolimatta hänet velvoitetaan hakemaan töitä avoimilta markkinoilta neljästi kuukaudessa ja toivomaan ihmettä, että hän erottuisi niiden hakijoiden joukosta, joilla on ehjempi työura ja tuoreempaa työkokemusta.

Ajatteleeko työvoimahallinnossa joku vilpittömästi, että tämä on realistista tai reilua työnhakijaa kohtaan? Tarvitaan joko suhteita tai harvinainen rekrytoija, jolla on vahva ymmärrys yhteiskuntavastuusta tai positiivisesta erityiskohtelusta.

Nyt Maarit Korhosen ja hänen kohtalotovereidensa aktiivisuus tuhlataan turhaan hakemusrulettiin, vaikka huomiota pitäisi kiinnittää myös siihen, millaisilla kannustimilla aktivoida työnantajia työllistämään työttömiä.

Sanna Aaltonen

sosiologian dosentti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide