Ruokakaupalla on varaa maksaa itse kriisinhallinnan kustannukset

Yritysten kuuluu varautua toimintaansa vaikuttaviin riskeihin osana normaalia riskienhallintaa.

Laajoista sähkökatkoksista ruokakaupalle voi aiheutua suuria tappiota elintarvikkeiden pilaantumisen vuoksi.

3.5. 13:30

Suomeen on tulossa 300 kriisivarmaa päivittäistavarakauppaa, jotka toimivat myös sähkökatkosten aikana varavoimakytkentöjen ja -laitteiden avulla. Ilman näitä laitteita ruokakaupalle aiheutuisi mittavat tappiot pitkistä sähkökatkoksista elintarvikkeiden pilaantuessa. Nyt selvitetään, voisiko valtio tukea näiden laitteiden kustannuksia (HS 30.4.).

Yritysten kuuluu varautua toimintaansa vaikuttaviin riskeihin osana normaalia riskienhallintaa. Yritykset, joille sähkökatkokset aiheuttavat tappioita, ovat jo pitkään turvautuneet sähkökatkosten aikana omiin aggregaatteihin.

Ruokakaupan toive saada valtion tukea varavoimalaitteiden kustannuksiin perustuu ilmeisesti siihen, että laitteet lisäävät huoltovarmuutta. Tosiasiallisesti ruokakauppa tällä hetkellä heikentää Suomen ruokajärjestelmän omavaraisuusastetta ja siten huoltovarmuutta.

Ruokakaupan harjoittama tuottajien ja elintarviketeollisuuden kilpailutus ja kaupan käyttämät pitkät sopimusehdot ovat johtaneet tilanteeseen, jossa maatalous on tullut kannattamattomaksi. Yhä useampi maatila joutuu lopettamaan toimintansa, mikä heikentää huoltovarmuutta.

Ruokakaupalla pitäisi olla varaa maksaa itse oman riskienhallintansa kustannukset ilman veronmaksajien tukea varsinkin, kun ruokakaupan voitot ovat jatkaneet kasvamistaan. Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan viime vuonna päivittäistavarakaupan kannattavuus oli kansainvälisesti huipputasoa (HS 4.2.). Myös S-ryhmä ilmoitti ruokakauppansa kukoistaneen viime vuonna (HS 15.2.).

Eeva-Liisa Raitanen

kauppatieteiden maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide