Oikeusjutun uhka ei saa estää päätöksentekoa

Suomella ja suomalaisilla osapuolilla on painavat syyt ydinvoimalahankkeen lopettamiselle.

8.5. 2:00

Fennovoiman ilmoitus päättää yhteistyönsä Rosatomin kanssa Pyhäjoella oli odotettu ja tervetullut. Kansalaiset odottavat edelleen myös valtiojohdolta päätöstä olla myöntämättä hankkeelle rakennuslupaa, mikäli sellaista vielä asiassa haetaan.

Ajoittain esille nousee kysymys mahdollisista korvauskanteista. Kyse on siitä, päädytäänkö asiassa lopulta tavalla tai toisella tuomioistuimeen tai välimiesoikeuteen. Yksityiskohdista riippuen vaatimukset saattaisivat perustua esimerkiksi osakkaiden keskinäisiin sopimusvelvoitteisiin, energiaperuskirjaan tai kansainväliseen sijoittajasuojaan.

Pelkkä korvausvaatimus ei tarkoita sitä, että kantaja saisi kaiken mitä tahtoo. Mikäli kanne nostettaisiin, se voitaisiin oikeudessa myös kaataa. Suomella ja suomalaisilla osapuolilla on verrattoman painavat syyt hankkeen lopettamiselle. Suomessa on runsaasti yksityisoikeudellista ja kansainoikeudellista osaamista, ja lisää asiantuntemusta saa kansainvälisiltä asianajotoimistoilta. Usein riidat lopulta sovitaan. Ja pahimmassakin tapauksessa asiasta pitäisi selvitä rahalla. Senhän takia riitoja oikeuteen viedään.

Missään tapauksessa korvauskanteiden uhka ei saa estää suomalaisia tekemästä itsenäisiä ratkaisuja ydinvoimalahankkeen osalta.

Ville Kari

apulaisprofessori

Tilburgin yliopisto, Alankomaat

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide