Miten palkankorotukset rahoitetaan?

8.5. 2:00

Käynnissä olevien ja suunniteltujen julkisen palvelujen lakkojen yhteydessä tuntuu yleinen mielipide olevan kovasti lakkoilevien matalapalkkaisten naisten puolella. Vähemmän on mielipidetiedusteluissa kysytty haastateltavien ratkaisuja palkankorotusten rahoittamisesta. Jos jotain mainitaan, se tuntuu olevan verojen korotukset. Suomessahan noin puolet kansasta ei tuloveroja juuri maksa, joten veronkorotuksen todennäköisesti toivotaan kohdistuvan muihin kansalaisiin.

Varmasti matalapalkkaiset ja vaativaa työtä tekevät naiset ovat palkankorotukset ansainneet. Tätä en kyseenalaista.

Mielestäni palkankorotusten rahoitusmalli olisi syytä etsiä palvelumaksujen korotuksista. Nythän koulunkäynti ja päivähoito ovat käytännössä ilmaisia ja julkisen puolen sairaanhoidon veloitukset viitteellisiä. Jos näitä maksuja tuotaisiin lähemmäs kustannusperustetta, se antaisi palvelunkäyttäjällekin paremman mahdollisuuden osoittaa palveluntuottajalle arvostusta saadusta palvelusta. Tai edellyttää palvelun laatutason parantamista, mikäli puutteita ilmenee.

Jarmo Gillberg

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide