Sairaanhoitajan työ kuormittaa

Olen huomannut, että vuosien mittaan mieleen hiipii eräänlainen alakulo, jota ei saa karistettua pois.

6.5. 2:00

Sairaanhoitaja tekee ajoittain todella raskasta fyysistä työtä, mutta itse koen, että työ rasittaa vielä enemmän psyykkisesti. Olen aina ajatellut, että olen sellainen hoitaja, joka ei ajattele potilaita tai töitä kotona. Näin on ollutkin.

Olen kuitenkin huomannut, että pikkuhiljaa vuosien mittaan mieleen hiipii eräänlainen alakulo, jota ei saa karistettua pois. Kaikki ne surulliset kohtalot, yksinäiset ihmiset, parantumattomasti sairaat ihmiset, vihaiset ihmiset, vihaiset omaiset, toivottomat ihmiset, kuolema – tästä kaikesta on tarttunut jotain mukaan.

Muistan alkuvuosien innostuksen. Kaikki kiinnosti, halusi oppia lisää. Vieläkin kiinnostaa, mutta voimat eivät enää riitä mihinkään ylimääräiseen. Sitä vain odottaa työvuoron loppumista, katsoo kalenterista, milloin on seuraava vapaapäivä. Päivä ja välillä tunti kerrallaan mennään.

Sairaanhoitajan työ antaa ja ottaa. Ja ottaa vähän vielä lisää. Välillä sitä tuntee itsensä likaämpäriksi, jonne jokainen voi kaataa huonoa oloaan. Hoitaja kuuntelee kiltisti, ei saa sanoa vastaan, vaikka vastapuoli väärässä olisikin. Ikinä ei ole hyvä aika hoitajalle hakea arvostusta työlleen, ei ole keinoja taistella – ne napsitaan yksi kerrallaan pois. Aina löytyy hyvä syy, miksi hoitajan täytyy tyytyä vähempään.

Tämä on kuitenkin rakas ammatti. Mikään ei edelleenkään ole yhtä antoisaa kuin se, että saa potilaan tai omaisen voimaan paremmin. Tai se, että tietää osaavansa.

Siispä katson kellosta, montako tuntia on vuoron alkuun. Katson kellosta, milloin pääsen kotiin, ja lasken päiviä kesälomaan. Lasken, montako lomapäivää on jäljellä, ennen kuin pitää mennä taas töihin. Montako tuntia vuoron loppuun.

Anni Ilves

sairaanhoitaja, tehovalvonta

Luumäki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide